Wolken

Nederland kan niet zonder wolken. Wie het over een oer-Hollandse luchten heeft, zoals die op landschappen uit de Gouden Eeuw te zien zijn, heeft het over weelderige bloemkolen in een decor van blauwe plekken.

Aert van der Neer – Winterlandschap aan de rivier | Bron: Wikipedia

Ergens in die wolkenbrij verblijven de oude goden en moderne data. In the cloud. Die cloud is gematerialiseerd in enorme datacentra, gehuisvest in streng beveiligde gebouwen. De meeste staan in Amsterdam en omgeving. Ooit heb ik het genoegen gehad te mogen wandelen tussen de servers van Hyves. Toen was Hyves nog hip and happening en ik voelde de zinderende nabijheid van een weids internetlandschap.  Hier huisde de alwetendheid van Nederland. Grote en kleine geheimen, trivia en de zware zaken des levens, liefde en verdriet. Alles zoemde achter knipperende leds en stroomde door armdikke kabels en dunne snoertjes. Alom aanwezige ventilatoren bewaakten het klimaat, voedingskabels lagen netjes ondergronds en in een nevenruimte stond een welhaast archaïsch aandoend noodaggregaat, afkomstig van een koopvaardijschip.

Ik kende dat decor ergens van…

De omgeving deed mij denken aan een kort science fictionverhaal. Alle computers van de wereld werden aan elkaar verbonden. Met enig ceremonieel en onder het toeziend oog van de verzamelde, voltallige wereldpers soldeerde de wereldpresident de laatste verbinding door een druppel puur goud tussen de contactpunten te laten smelten. Toen alles werkte, was het moment aangekomen om de vraag der vragen te stellen: ‘Bestaat er een God?’ Zelfs deze allernieuwste en allergrootste computer ter wereld moest er even over nadenken, maar toen kwam, tergend langzaam, het antwoord op het beeldscherm: ‘Vanaf nu wel’.

Aan dit verhaal moest ik opnieuw denken toen ik het bericht las over een dreigende implosie van het internet. De enorme hoeveelheid data, die dagelijks groeit, is zelfs niet door de slimste mens te bevatten. De datastromen vloeien kwikzilvervlug in immense, onzichtbaar kolkende rivieren. Onomkeerbaar, onbevaarbaar en ontembaar. Gaan datastromen een eigen leven leiden? Zijn zij de uitdijende bloemkoolbloeiende wolkenmassa’s in een 17e eeuwse timelaps?

In de jaren 90 gaf ik mijn eerste computerlessen – aan volwassenen. Een van mijn cursisten vroeg naar de mogelijkheden van een routeplanner. Op het internet of op een cd? Met volle overtuiging beargumenteerde ik dat de cd absoluut de beste keuze was. Want anders moet je immers steeds verbinding zoeken met het internet. Het was de tijd van reutelend inbellende modems. Hoe snel is dat veranderd…

De cloud is onze redding. Een tijdlang moesten de geheugens van computers steeds groter worden. Harde schijven groeiden van tientallen megabytes tot honderden gigabytes. Met de permanente en onvoorwaardelijke beschikking van het internet kunnen computers steeds bescheidener worden en dat doen wat tot hun core business behoort: faciliteren. Data staan in de cloud, zijn eenvoudig via internet te delen met onze medemensen, minder verliesgevoelig dan voorheen.

Hoe veilig is de cloud?

Hoe veilig is de cloud?

Dankzij de cloud zijn onze eigen data beheersbaar geworden. Bij de aanschaf van een nieuwe computer hoeven geen data te worden overgezet of te worden gekopieerd. Dankzij de cloud zijn datastromen groter en intenser geworden. Dankzij de cloud is het aantal commerciële voyeurs toegenomen. Dankzij de cloud is het aantal spionerende overheden sinds 1969 toegenomen. Je vindt ze bijna overal ter wereld.  Zij vormen de moderne alwetendheid, onze moderne goden en ze wonen in de wolken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s