Who’s Killing PowerPoint?

foto (14)

De typerende houding van een presentator die (te) veel op het witte doek gericht is en te weinig op zijn publiek. Ook al is de inhoud nog zo goed, dit gaat op den duur irriteren.

Afgelopen woensdag zag ik het alwéér! Tijdens een mini-congres op de Universiteit van Utrecht had de presentator, ongetwijfeld een hooggeleerde professor, tijdens zijn PowerPointpresentatie meer oog voor het witte doek, dan voor zijn publiek. Bovendien las hij vrijwel integraal voor, wat we zelf ook konden lezen. Dat noem ik minachting van het publiek. Ik kan zelf lezen!  Waarom doen presentatoren zo? Dat kan toch anders? Beter! 

De volgende tips zijn voor iedereen handig.

PowerPoint heeft een slechte naam. Dat ligt niet aan PowerPoint, maar aan de manier waarop sommigen ermee omgaan. Jij maakt het verschil!

Laat ik om te beginnen maar eens een oude wijsheid van stal halen:

Een PowerPointpresentatie is een mondelinge presentatie (jij!) met een visueel hulpmiddel (computer & beamer) om je verhaal te ondersteunen. Een PowerPoint mag niet in de plaats moet komen van de echte presentatie (een verhaal houden voor een groep). Het is een hulpmiddel dat het geheel alleen maar boeiender kan maken.

Deze tips gelden ook voor elk willekeurig presentatiehulpmiddel, zoals Prezi, Glogster, enzovoorts. Sommige van die programma’s worden PowerPointkillers genoemd, maar de enige echte PowerPointkiller ben jij!

Zo maak je een geslaagde presentatie (met PowerPoint):

Ontwerpfase

 • Maak je presentatie altijd eerst in het klad, gewoon met pen en papier. Orden de informatie die je wilt geven – gebruik eens een mindmap.
 • Hou steeds in de gaten dat de presentatie nooit langer dan 15 minuten mag duren. Gebruik niet al te veel dia’s, hooguit zo’n 20. (Vuistregel: ongeveer een dia per minuut).
 • Het verhaal bij de presentatie is altijd belangrijker dat de tekst op het scherm.
 • Zet dus geen lappen tekst op een dia maar gebruik trefwoorden.

Vormgeving

 • Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Gebruik dus liever afbeeldingen dan grote lappen tekst.
 • Bewaar de rust. Gebruik één lettertype. Als het niet anders kan, zeker niet meer dan drie verschillende lettertypes.
 • Ga niet te veel variëren met vet, onderstreept en cursief.
 • Spel- en taalfouten leiden af van je verhaal. Haal ze eruit. Nog beter: laat een ander er eens naar kijken.
 • De tekst moet ook achterin de zaal nog goed te lezen zijn. Gebruik rustige en duidelijk leesbare kleuren voor je letters. Kijk of ze goed combineren met de achtergrond(kleur).
 • Laat niet alles tegelijk zien. Bouw je dia’s rustig op.
 • Wees zuinig met animaties.
 • Gebruik per dia het liefst één, hooguit twee verschillende animaties. Geen animatie is vaak nog beter.

Testen

technisch:

 • Probeer je presentatie vooraf eens uit op een groot scherm. Een van jullie gaat de presentatie starten en de ander kijkt kritisch of alles goed op het scherm komt. Wissel daarna van rol.
 • Verander de presentatie waar nodig.
 • Heb je internet nodig? Controleer ruim van tevoren of het werkt. Controleer hyperlinks die naar internet verwijzen. Het is erg vervelend (voor je publiek én voor jezelf) als een link niet werkt. Dat geldt ook voor filmpjes die je wilt laten zien als je ergens op klikt.

Praktisch

 • Klein spiekbriefje mag.
 • Oefen je verhaal. Als je dat goed kent, kun je je op het presenteren concentreren.

En wil je weten hoe het NIET moet? Bekijk dan deze – ondertussen klassieke – presentatie van Don McMillan maar eens:

2 gedachten over “Who’s Killing PowerPoint?

 1. Karin Winters

  Nog wat tips:
  Als je je presentatie meeneemt dus niet op je eigen device kunt presenteren, check vooraf op een andere PC even of al je afbeeldingen, geluidsfragmenten en video’s meekomen.
  Ik zie echt nog veel te vaak dat presentatoren de filmpjes die ze IN de presentatie opnemen niet op stick meenemen. (huh…thuis deed ie het nog)
  Ga er niet standaard van uit dat de Powerpoint versie die jij thuis gebruikt ook op de gast device staat.
  Noodscenario (als er geen USB stick in de gastdevice kan) parkeer in de cloud (tijdelijk) om te kunnen downloaden. (desnoods aan jezelf gemaild)

  Like

  1. alblub Berichtauteur

   Dankjewel Karin.
   Dat zijn zeer zinvolle aanvullingen. Het is inderdaad erg lastig als je in een voor jou onbekend (conferentie)oord belandt en niet naadloos met de techniek aan de slag kunt. Belangrijk is dat je zo vroeg mogelijk controleert of alles naar wens werkt. Niets is beschamender dan een stuntelende presentator die er iemand van de technische dienst bij moet roepen vooraleer hij kan beginnen.

   PowerPoint kent een exportwizard (inpakken) voor het geval je externe bronnen (video’s) gebruikt. Er zijn maar weinigen die haar kennen en gebruiken.
   Met mijn leerlingen (vmbo) spreek ik af dat ze de presentatie de avond van te voren aan mij moeten mailen of via een cloudopslag delen. Vaak moeten meerdere leerlingen achter elkaar binnen een lesuur presenteren en dan kun je geen tijdverlies lijden. De volgende ochtend zet ik alles klaar, meestal door de PPT’s in een mapje op het bureaublad te plaatsen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s