Onderwijs ondernemers!

startupkidsDe documentaire The Startup Kids gaat over jonge webondernemers in de Verenigde Staten en Europa.  De oprichters van Vimeo, Soundcloud, Kiip, InDinero, Dropbox, Foodspotting en vele anderen komen aan het woord. Ze vertellen over hoe ze hun bedrijf oprichtten en hoe hun leven als ondernemer er uitziet.

Bij het zien van de film was ik vooral onder de indruk van het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van deze jonge mensen. Soms lijkt het alsof alles lukt. ‘Being on the right time on the right place’. Met een goed idee bij de juiste mensen aankloppen. Soms zit het tegen.

Natuurlijk is het niet zo gladjes verlopen als het in deze documentaire af en toe lijkt. Succes krijg je niet cadeau, daar moet je hard voor werken. Maar wat ik mij vooral afvroeg: wat hebben deze ondernemers op school geleerd waar ze nu profijt van hebben? In het openingscitaat wordt er al iets over gezegd: ‘De echte ondernemer is een tovenaar die van niets iets weet te maken.’ Daarin zit geen enkele verwijzing naar welke opleiding dan ook. Ondernemen zit in je en dat moet eruit! Een ondernemer is iemand die voortdurend op de rand van het (on)mogelijke balanceert. Iemand die zijn dromen volgt.

Formeel en informeel leren

Is onderwijs dan nutteloos? Mijn antwoord is (natuurlijk) ‘nee’. Ik voeg daar direct aan toe dat ik wel een nuance wil aanbrengen. Naast formeel leren (een onderwijsprogramma volgen) moet er meer ruimte zijn voor informeel leren (datgene doen wat je graag wil doen). Informeel leren vindt meestal buiten de muren van het schoolgebouw plaats. Daar leer je zonder leerkracht, maar word je gecoacht (ook zo’n mooie nieuwe onderwijsterm) door leden van de de samenleving. De resultaten van dat informeel, al helpt een opleiding bedrijfskunde o.i.d. vast wel,  leren zie ik terug bij deze jonge ondernemers uit de documentaire ‘The Startup Kids’. Selfmade, heette dat vroeger.

Nieuwe didactiek

Vroeger moest je het groot aanpakken als je iets op het internet wilde. Tegenwoordig kan iedereen met een goed idee iets beginnen. Hoe leiden wij onze leerlingen op om goede ideeën te herkennen, te ontwikkelen en te gebruiken voor iets moois? Binnen de kaders die het onderwijs in Nederland heeft gecreëerd lijkt daar misschien niet veel ruimte voor te zijn. We zitten vast aan opbrengst gericht onderwijs, toetsen en kwaliteitskaarten. Waar zijn de zogeheten 21st century skills in het onderwijs ingebouwd? Nergens. Alleen bij bevlogen leraren en betrokken teams komen ze aan bod. Waar de afrekencultuur passé is.

Daar waar leerkrachten balanceren op de rand van het (on)mogelijke en het vermanende vingertje van de Inspectie trotseren.
Daar waar leraren hun hoofd boven het maaiveld durven uitsteken en nieuwe didactiek testen, zoals flipping the classroom.
Daar waar luisterende docenten lesmethoden hanteren die passen bij de leerbehoefte van de leerlingen die aan hun zorg zijn toevertrouwd.
Daar waar ondernemende leraren bezig zijn die zich door niemand de les laten lezen.

Talenten

Leerlingen hun talenten laten ontdekken en ontwikkelen heet het tegenwoordig. De staatssecretaris van onderwijs (ik hoor bijna nooit iets van de minister, maar dat terzijde) draagt het ons op. Hij vertelt er niet bij hoe we dat moeten doen, maar daar zijn we gelukkig zelf bij. Daar ligt wél de toekomst van goed onderwijs: talent er uit halen in plaats van onderwijsprogramma’s erin proppen. Daar ligt ook de toekomst van talentvolle, gelukkige mensen die datgene mogen en kunnen doen waar ze goed in zijn.

Kijken

De film The Startup Kids laat zien dat onderwijs niet altijd formeel hoeft te zijn en dat informeel leren heel veel bijdraagt tot succes.

De film is gemaakt door twee IJslandse ondernemers, Vala Halldórsdóttir en Sesselja Vilhjalmsdottir, die hun eerste bedrijf kort na de het begin van de economische crisis oprichtten. Met hun film willen ze jonge mensen stimuleren ondernemer te worden en zo niet alleen de crisis het hoofd te bieden, maar vooral het heft in eigen handen te houden.

Bekijk de trailer van de film hieronder:

De documentaire is te koop voor $ 12,99. Je kunt ‘m ook in zijn geheel bekijken op YouTube.

Advertenties

Een gedachte over “Onderwijs ondernemers!

  1. Pingback: Onderwijs ondernemers! | Digitale geletterdheid...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s