Online toetsen met Questbase

questbase

Wat was er eerder:
de kip of het ei?

Digitaal toetsen kan op veel manieren. Op internet zijn er nogal wat programmaatjes voor te vinden, elk met hun eigen toeters en bellen. Meestal zijn ze gratis, of in ieder geval gratis uit te proberen. Ze lijken ook vaak veel op elkaar. Wil je meer? Wil je langer gebruikmaken van een tool, of wil je ondersteuning? Dan moet je betalen. Tot zover niets nieuws, want er zijn veel programma’s die op deze manier onder de aandacht worden gebracht. Welke is de beste? Dat hangt ervan af hoe je het wilt gebruiken en hoe goed het bij jouw manier van werken past. Het is een cliché-antwoord, dat weet ik.
Ik ga niet proberen een volledig lijstje met alle toetstools te maken, hoe interessant ze ook zijn, want dat is onbegonnen werk. Ik kan je alleen adviseren de juiste zoekterm te gebruiken als je zoiets zoekt, bijvoorbeeld: assessment of quiz, in combinatie met free. De meeste tools zijn Engelstalig. Questbase is van Italiaanse origine en gebruikt een Engelstalige interface. Het programma heeft  een paar eigenschappen die het anders dan andere maakt.

Eerder deze week werd ik door Trendmatcher Willem Karssenberg gevraagd of ik Questbase kende. Nee, dat kende ik niet, dus ik heb er de afgelopen dagen eens wat gespeeld. Wel eerst even een gratis account aanmaken, zoals zo vaak, en dan kun je je gang gaan. Je kunt ervoor kiezen een gedetailleerd profiel aan te maken. Tot nu toe heb ik nog geen (wervende) mailtjes uit Italië ontvangen, dus dat lijkt allemaal wel solide.

Twee gedachten

Op het eerste gezicht is het een quizprogramma als alle andere. Een aantal verschillende vraagtypen, vooral open vragen een aantal meerkeuzevarianten en een code om de toets naar je leerlingen te sturen. Al snel zie je dat Questbase steunt ( ik zeg met opzet niet ‘hinkt’) op twee gedachten: mooie toetsen maken en een database aanleggen. Die toetsen in die database kun je vervolgens delen met iedereen. Toetsen van anderen zijn gemakkelijk te vinden door het ingeven van een zoekterm. Komt je zoekterm in de titel of in de sleutelwoorden voor, dan wordt de toets getoond. Ik probeerde o.a. ‘euro’ en vond ruim 20 toetsen over de euro en Europa. De meeste toetsen zijn echter in het Italiaans….

Hier zie je zowel de kracht als de zwakte van het systeem. Questbase werkt pas optimaal als er veel deelnemers zijn die hun materiaal delen. Tot nu toe zijn dat vooral Italianen. Ik vond in de Nederlandstalige quizzen veel probeersel die vergelijkbaar zijn met mijn gefröbel.
Wil je mijn probeersel zien, zoek dan naar de ‘regenboogquiz’. Nog verre van perfect, maar wel voldoende om een indrukte krijgen.

Wat kan Questbase?

In het kort: heel veel! Er zijn zes vraagtypes beschikbaar. Dat is over het algemeen voldoende, Het zevende type is een mogelijkheid een korte tekst of toelichting in te voegen. Van elke vraag kun je markeren of hij verplicht is, of de antwoorden in willekeurige volgorde moeten worden getoond,  welke moeilijkheidsgraad hij heeft en welke feedback je geeft bij een fout of goed antwoord. Desgewenst kun je een bronbestand (beeld, video, tekst) toevoegen. Zodra je een reeks vragen af hebt kun je deze printen of online zetten. En ook dan krijg je weer een aantal keuzes voorgeschoteld. Een aardige vind ik de mogelijkheid slechts een beperkt aantal random gekozen vragen aan te bieden uit een grotere hoeveelheid. Die vervolgens ook weer in een willekeurige volgorde kunnen worden aangeboden.

zoekterm of pincode

Startscherm: zoekterm of pincode invoeren om direct naar de toets te gaan

Wil je alleen je eigen leerlingen toegang geven, of ze direct naar de goede toets verwijzen, dan voeg je een pincode toe die je naderhand aan je leerlingen verstrekt. Een pincode maakt het zoeken gemakkelijker.
Leerlingen hoeven geen account aan te maken om een toets te maken. Dat vind ik een pluspunt, want ze zijn ‘altijd hun inlogcodes kwijt’. Of dat kwijtraken is een goede reden (lees: smoes) om een opdracht niet te maken…

Er is veel aandacht voor het aanleggen van een database. Bij elke toets kun je sleutelwoorden ingeven en een beschrijving toevoegen. Dat verhoogt de vindbaarheid op het web.

Online toetsen zijn vooral geschikt voor formatieve toetsing (zelftoets of diagnostische toetsen). Leerlingen zien direct na afloop hoe ze hun toets hebben gemaakt. Uiteraard krijg ook jij de gelegenheid de ingestuurde antwoorden in te zien. Zo kun je je leerlingen van gerichte feedback voorzien.
Bij een aantal vraagtypen is het mogelijk een bijlage te laten opsturen. Handig voor verslagen of essays. Zo is Questbase al bijna een elo.

Ik heb alleen de gratis mogelijkheden verkend. In de betaalde versies is nog meer mogelijk.
Hieronder staat een aantal screendumps uit het programma.

questbase moeilijkheidsgraad

Instellen moeilijkheidsgraad

Questbase printversie

printversie

vraagtypen

vraagtypen

Questbase - publicatieopties

Publicatieopties

Questbase webversie

online versie

UPDATE (30-09-2014): de gratis, beperkte versie is slechts één jaar actief. Daarna vervalt je account. Er zijn verschillende betaalde versies. De goedkoopste kost $99,95 per jaar (2014).

Advertenties

5 gedachten over “Online toetsen met Questbase

 1. Pingback: Online toetsen met Questbase | Prodas21 | Scoop.it

 2. Pingback: Online toetsen met Questbase | Taaligheden | Sc...

 3. Pingback: Online toetsen met Questbase | technologie in h...

 4. Frank

  Na een maand wordt het gratis account verwijderd, alle moeite die je hier in stopt valt na een maand al weg, het kost je minimaal $99,95 om je quiz weer terug te krijgen. Wat mij betreft een grote afrader!!!! er zijn genoeg gratis tools die beter zijn

  Like

  1. albert lubberink Berichtauteur

   Er was eerst een gratis account, toen was dat ‘slechts’ een jaar geldig, daarna een half jaar en nu is het kennelijk al binnen een maand uit met de pret. Tijden veranderen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s