Quiz op locatie: SmartKwizz

Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij…. het antwoord op de volgende vraag.

smartkwizz-logoNiet vastgeroest blijven zitten op je stoel. Om opdrachten met SmartKwizz te kunnen maken moet je in beweging komen. Eenmaal op de opgegeven plek aangekomen wordt de vraag geactiveerd door de gps-functie van je apparaat. Werk je binnenshuis, dan is de gps niet nauwkeurig genoeg en kun je de vraag activeren met een QR-code.

Update november 2013: Smartkwizz lijkt niet meer te bestaan. Alle links zijn dood. Jammer.

Je eigen locatie (blauw) en die van de opdracht (rood)

Je eigen locatie (blauw)
en die van de opdracht (rood)

SmartKwizz is geschikt voor alle platforms. Het kost wat tijd om alle mogelijkheden te verkennen, maar dan zul je ontdekken dat de gratis versie van deze app al heel veel te bieden heeft . Om de app goed tot zijn recht te laten komen moet je een plausibele reden hebben om naar een bepaalde plek te gaan. Die redenen zijn er natuurlijk in overvloed.

Download de app, maak een account aan (Facebook- of Twitteraccount mag ook) en zoek een quiz in je omgeving.

De gratis app is geschikt voor AppleAndroid of Windows Phone.

Buiten spelen

Een geolocatiequiz leent zich uitstekend voor een actieve excursie. Leid uw leerlingen naar een bepaalde plek en stel ter plekke vragen over dingen die zij waarnemen. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van een vooraf opgestelde route. In de app is een kaartje zichtbaar waarop de eigen locatie en de locatie van de opdrachten zicht baar is.

In de begeleidende tekst van de app staat de actuele afstand die je nog van de opdracht verwijderd bent. De straal waarbinnen de opdracht geactiveerd wordt, geef je zelf op. Al met al heeft een SmartKwizz veel weg van geocache.

opgave valideren

Informatie over de afstand tot de opdracht

Routes maken

Google Maps is voortdurend bezig zijn functies uit te breiden. Het is een geschikte toepassing om een route uit te zetten en die (in print) mee te geven aan je leerlingen.  Of je kiest voor een offline versie van Google Maps. Routes kun je ook maken met  OpenStreetMap of Afstandmeten.nl .

Suggesties voor routes:

 • beeldenroute – kunstroute
 • gebouwenroute – stadswandeling
 • logoroute – winkelroute
 • bomen- of plantenroute
 • geologieroute – landschapsroute
 • dierentuinroute
 • puzzeltocht

Binnen spelen

startscherm op iPhone

Startscherm

In een (school)gebouw kun je geen gebruikmaken van de gps. Dan is de QR-code de aangewezen manier om een vraag te activeren. Gebruik deze functie bijvoorbeeld voor:

 • rondleiden van nieuwe leerlingen (brugklas)
 • bezoeken van een tentoonstelling
 • activiteitencircuit

Quiz maken

De quiz ontwerp je op de pc.  De tabbladen wijzen je de weg. Allereerst bepaal je op de kaart (Google Maps) zo nauwkeurig mogelijk de positie. Die positie kun je naderhand aanpassen. Dan ga je een opdracht vullen, al dan niet voorzien van een toelichting. Geef aan of de opdracht geactiveerd wordt via gps of QR-code.

Vertalingen

Vertalingen

Handig vind ik de functies onder de tab ‘Translations’.
Dit scherm toont een gedetailleerde lijst met alle stappen. Hier kun je je eigen labels en teksten aan de verschillende onderdelen toekennen. De quiz kun je stap-voor-stap vertalen in meerdere talen. De gebruiker kiest een taal naar keuze. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de quiz uitsluitend in een andere taal in toe voeren. Praktisch bij MVT.

Uiteindelijk publiceer je de quiz, zodat hij voor iedereen vindbaar is.

Meer

Natuurlijk kun je meer doen. Gevorderde gebruikers kunnen SmartKwizz toepassen in combinatie met andere apps:  ‘maak een foto’ of ‘geef een beschrijving van’. Foto’s maken en deze voorzien van opmerkingen kan bijvoorbeeld met Skitch. Teksten en berekeningen kun je laten maken in de Google Drive. Een link naar een vragenlijst in GoogleForms of Socrative is ook eenvoudig op te nemen.

Is je quiz klaar en gepubliceerd, dan stuur je de leerlingen op pad met tablet of smartphone. Daarop moeten ze natuurlijk wel eerst de app gedownload hebben en beschikken over een internetverbinding. Binnenshuis is wifi het aangewezen kanaal.

Voorbeeld van een wandeling door een sciencepark.

Voorbeeld van een quizvraag die via QR-code te openen is

Voorbeeld van een quizvraag die via QR-code te openen is

Advertenties

Een gedachte over “Quiz op locatie: SmartKwizz

 1. Pingback: Quiz op locatie: SmartKwizz | technologie in he...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s