ONbetrouwbare informatie vinden op internet

fraudeDat zoeken we op! Even googelen en het antwoord is snel gevonden. Maar… Iedereen kan van alles op internet zetten. Klopt de informatie? Bewust of onbewust kan er foute informatie op internet staan. Ga dus nooit zo maar op een bron af!
Een paar voorbeelden:

De volgende informatie is afkomstig van een scholierenwebsite. Wat vind je van deze tekst? Er is niets gelogen, maar er is wel erg creatief met de waarheid omgegaan.

Biografietje van Adolf Hitler

Biografietje van Adolf Hitler

Bovenstaand voorbeeld betekent overigens  niet automatisch dat alle scholierenwebsites onbetrouwbare informatie bevatten.

Hoe betrouwbaar is Wikipedia?

in de afgelopen jaren is een aantal malen gemeld dat Wikipedia net zo betrouwbaar is als de oerdegelijke Enyclopedia Brittanica, en misschien zelfs wel betrouwbaarder, varen velen blind op deze online encyclopedie. De vergelijking is overigens gemaakt met de Engelstalige versie van Wikipedia en die blijkt op veel fronten uitgebreider en degelijker dan de Nederlandstalige. Soms wordt informatie bewust gemanipuleerd en dan is Wikipedia een dankbaar slachtoffer. 

BP en Wikipedia

Bron: CNET

Ook van, bijvoorbeeld, popsterren is bekend dat zij hun imago proberen op te poetsen door de inhoud van hun pagina aan te passen. Er zijn zelfs pr-bureaus die zich hebben gespecialiseerd in het ‘polijsten’ van informatie. Wikipedia is de strijd aangegaan met pr-bureaus die Wiki-pagina’s voor hun klanten bewerken. In oktober 2013 hebben de Wiki-redacteurs honderden gebruikersaccounts bevroren van mensen en bureaus die worden ‘betaald om artikelen op Wikipedia over organisaties of producten te schrijven’. En daarmee lijkt de betrouwbaarheid weer gegarandeerd.

Anderen gebruiken de openheid van Wikipedia juist om pagina’s te bekladden of bewust met laster te vullen. Redacteuren van Wikipedia sporen ‘onregelmatigheden’  overigens sneller op dan bewakers van de traditionele media. De afgelopen jaren is een aantal wetenschapsfraudeurs ontmaskerd; Diederik Stapel is daarvan wellicht het meest spraakmakende voorbeeld. Die fraude bleef jarenlang onontdekt.

Uit onverdachte hoek

Fokke en Sukke in wikiSoms komt er onbetrouwbare informatie van een website die je denkt te kunnen vertrouwen.
Op de website van de Verenigde Naties (UN Water) vind je onderstaande informatie. Volgens deze kaart ligt het blauw-witte deel onder de zeespiegel.

onder waterVoor elke Nederlander zal direct duidelijk zijn dat hier iets mis is. In zo’n geval ga je op zoek naar een tweede (of derde) bron om te controleren wat dan wél de juiste informatie is.

Leerlingen willen zelf les over mediawijsheid. | MeeMetICT | Media en Technologie in het Onderwijs | Scoop.it

Advertenties

Een gedachte over “ONbetrouwbare informatie vinden op internet

  1. Pingback: Betrouwbare informatie vinden (op internet) | Technologie in het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s