Zelf infographics maken – heel veel keuze

infographic makenVeel beeld en weinig tekst. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van een infographic. Je ziet steeds vaker van die digitale posters met een groot aantal weetjes en grafieken. In het Nederlands noemen we ze infogram.

Het is een handig hulpmiddel om te gebruiken bij een presentatie, samenvatting  of instructie. De meerwaarde boven tekst is duidelijk. Met infographics kun je ingewikkelde zaken snel en helder uitleggen. Infographics zijn visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te delen via social media. 

Infographics zijn zo oud als de mensheid zelf. Grottekeningen, hiëroglyfen en de tekeningen van Leonardo da Vinci zijn bekende voorbeelden.

Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Het is maar eens herhaald.

Creativiteit

Infogrammen zijn meestal opgebouwd uit kleine tekeningen, tabellen en grafieken. Er staat weinig tekst in. Er zijn allerlei mooie hulpmiddelen. Daarom hoef je geen ontwerper te zijn om een mooie infographic te maken. Anderzijds: een beetje creativiteit is natuurlijk nooit weg. Het is dus niet toevallig dat ze vooral door grafisch ontwerpers worden gemaakt.

Gelukkig kun je de kunst van een ander afkijken. Ter inspiratie en om ervan te leren. Op Flickr vond ik deze voorbeelden van mooie infographics. link 1link 2 . Ga ook eens naar de site van een professional: Idomorf of Karin Schwandt

In de klas

Het onderwijs kent al heel lang schoolplaten, later praatplaten genoemd.  Het zijn infographics avant la lettre. Met de moderne middelen kun je je infographics stukje bij beetje op het (digi)bord laten verschijnen. Dat is niet alleen voor de docent een mooie manier om het bordschema stap-voor-stap op te bouwen, ook voor leerlingen is het een fraaie vorm om de uitkomsten van onderzoek te presenteren. Gebruik een infogram eens als basis van, bijvoorbeeld, een Prezi.

Wat maakt een infographic goed?

Voor een goede infographic heb je meer nodig dan betrouwbare data en een mooi ontwerp. Je moet een verhaal vertellen. Data alleen vormen geen infographic, de duiding, het verhaal maakt de infographic tot een succes! Met andere woorden: een infographic moet op zichzelf staand te begrijpen zijn. Bedenk daarom éérst welk verhaal je wil vertellen en wat de kernboodschap is. Welk doel heb je? Bedenk daarna welke informatie nodig is om de kernboodschap te onderbouwen. Levert het visualiseren van de informatie, een infographic,  echt meerwaarde ? Alleen als je die vraag volmondig met ‘ja’ kunt beantwoorden, is een infographic een goede overweging.

Geschikte data gebruiken

Niet alles kun je ombouwen tot een goede infographic.  Wat kan wel?

 1. Cijfers –
 2. Ruimtelijke of geografische informatie – kijk eens bij CBS in de klas.
 3. Tijd(lijn) – Geschiedkundige onderwerpen liggen het meest voor de hand. Of deze fraaie digitale tijdlijn van de geschiedenis van de SER
 4. Procesbeschrijving (waterzuivering)
 5. Onderzoeksresultaten (is er leven op Mars?)
 6. Mechanisme (hoe houden we onze voeten droog?)

Een paar aandachtspunten, voordat je begint.

 1. Heb je betrouwbare data?
 2. Is er samenhang tussen de data die je presenteert?
 3. Heb je een verhaal of kernboodschap? Formuleer deze vooraf.
 4. Wil je vooral mooie plaatjes? Kies dan alleen voor mooie plaatjes, losse dia’s, of illustraties bij een verhaal.

Infobesitas

Heb je voldoende data voor een aantrekkelijke infographic? Of juist te veel?  In dit filmpje staat wel heel veel informatie. En dat is hier juiste de bedoeling: information overload.

 Ook hier geldt: ‘In de beperking toont zich de meester’. Of in modern Nederlands: ‘less is more’.

Zelf doen

Al dat fraais nodigt al snel uit tot zelf doen. Daarvoor heb ik een aantal programmaatjes (allemaal gratis!) op een rijtje gezet om een eenvoudige  infographic te maken. Het zijn losse hulpmiddelen. Je kunt ze natuurlijk combineren om je eindproduct mee samen te stellen. Bij sommige toepassingen kun je een embedded code genereren om het resultaat op je website of ELO te plaatsten. De infographic bovenaan deze post heb ik gemaakt met Diagramly.

Op de openingspagina van elke toepassing zie je vaak voorbeelden van wat je ermee kunt maken. Let op: dat zijn vaak heel mooie producten. Wees niet teleurgesteld als het je niet in een keer lukt.

Klik op een logo om naar de website te gaan.

Maak snel stroomdiagrammen en schema’s. Visual.ly heeft een eigen YouTube kanaal. De hierboven getoonde video over ‘information overload’ is met Visual.ly gemaakt.

Piktochart helpt je je tabellen snel en eenvoudig in grafieken om te zetten

Maak interactieve schema’s en infogrammen. De naam zegt het al.

Een prima programma om grafieken en diagrammen met te maken. Eenvoudiger en levendiger dan met Excel

Am.Charts is gebaseerd op Flash en ook in staat om bewegende beelden meet te maken.

Geen registratie nodig. Diagram.ly werkt naadloos samen met Google Drive. Je kunt dit programma ook opstarten via Google Drive. Ik gebruik het graag om stroomdiagrammen of organigrammen te maken.

De afbeelding bovenaan deze post is gemaakt met Diagramly

Maak een woordwolk op basis van je tekst. Wordle is wellicht de bekendste in deze categorie.

ABCya.com Logo

Speels en vooral voor jonge kinderen bedoeld is deze woordwolkmaker: ABCYA

Duizenden icoontjes en pictogrammen om gratis te gebruiken.

Gratis online fotobewerkingsprogramma.

Met Glogster maak je digitale posters met tekst, foto, video en audio

Met Smore maak je online flyers (eigenlijk een website van een pagina) die je kunt printen, mailen of delen via social media

Handig hulpmiddel om snel even iets te tekenen en te delen. Werkt ook op je telefoon.

Tekenen en foto’s bewerken kan allebei in dit online programma. Direct beginnen zonder in te loggen.

Hoeveel toepassingen er zijn illustreert de website  TeachTought. Het artikel met nog steeds 46 tools in de titel is inmiddels uitgebreid tot 78 stuks. 

Advertenties

6 gedachten over “Zelf infographics maken – heel veel keuze

 1. Pingback: Edublog gespot: ‘Technologie in het onderwijs’ | Manssen.nl ~ Vanaf de Zijlijn...

  1. albertlubberink Berichtauteur

   Dank je. De illustratie bij de inleiding heb ik gemaakt met een online toepassing die je kunt integreren met je Google Drive: DrawIO: https://drive.draw.io/ . De XML-bestanden sla je lokaal op. De afbeeldingen verkrijg je via een exportfunctie.

   Canva.com is inderdaad heel geschikt voor het maken van infographics. Er zitten veel standaardafbeeldingen in en je kunt ook eigen afbeeldingen uploaden. Verder kent de toepassing veel betaalde afbeeldingen. Die kosten $ 1 per stuk. Je bent niet verplicht ze te gebruiken.
   De toepassing is nu (februari 2014) in bèta en (nog) gratis. Er vinden met enige regelmaat updates plaats. Waarschijnlijk gaat men over naar een betaalmodel.

   Like

 2. Pingback: Posters en infographics afdrukken op gewone printer | Technologie in het onderwijs

 3. Pingback: Mooie ontwerpen met Canva | Technologie in het onderwijs

 4. Pingback: Beeld werkt! Maak een infographic | Technologie in het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s