Niets is wat het lijkt

vissershuisje

vissershuisje

Ik heb al vaker geschreven over de schijnwerkelijkheid die je op internet tegenkomt. Naast alle goede, bruikbare informatie natuurlijk. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom informatie gemanipuleerd wordt. 

Frappant is deze actie van een Britse makelaar. Een prachtig vissershuisje wordt voor een zeer acceptabele vraagprijs te koop aangeboden. Landelijk gelegen in een weids duinlandschap. Volgens de makelaar ‘ a property not to be missed’. En dat voor nog geen £ 250.000 (ruim € 300.000). Zo’n kans laat je toch niet lopen? 

vissershuisje 5En ook als je het huisje van dichterbij bekijkt, zul je het met me eens moeten zijn: dit is een paradijsje! Hier wil je elk weekend vertoeven, luisteren naar krijsende meeuwen, de zeelucht opsnuiven,  de wind je haren laten wapperen en in de luwte, op een mooie zondagochtend, genieten van een kopje koffie en een croissantje met marmelade.  KOPEN!

Maar wacht. Misschien eerst even een kleine bezichtiging, gewoon pro forma. Misschien een paar kleine  gebreken opsporen. Verborgen gebreken zullen er niet zijn, want waar kun je die nou verstoppen in zon lieflijk stulpje? Alles ziet er fris en fruitig uit. Het dak zakt niet door, de muren zijn strak wit geverfd. En als er toch  kleine gebreken zijn, dan geven die meteen aanleiding om hier vaker te komen: er moet geklust worden! Beetje verven, plankjes vervangen, tuintje onderhouden… Heerlijk.

vissershuisje 4

Vissershuisje, terras

Heb je het plaatje compleet? Zie je jezelf hier zitten? Natuurlijk!

Ander perspectief

Niet is wat het lijkt. De foto’s tonen slechts een deel van de werkelijkheid. Wie hetzelfde huisje in een ander perspectief bekijkt, doet een schrikbarende ontdekking. Een andere werkelijkheid.

vissershuisje 7

Dit lieflijke huisje bevindt zich op enige honderden meters van een van de twee kerncentrales van het Britse Dungeness. Een kerncentrale waar bovendien geregeld een alarm afgaat.

vissershuisje 6

Toen de makelaar door journalisten met deze ‘falsificaties’ werd geconfronteerd vertelde een woordvoerder dat er een goed bod lag en dat het huis bijna verkocht was. De foto’s waren kort daarvoor van de website van de makelaar verwijderd.

In de les

Deze foto’s gaan niet alleen over mediawijsheid, list en bedrog. Ze gaan ook over de manier waarop je tegen zaken aan kunt kijken. Hoe je door iets in een ander perspectief te zetten de wereld kunt leren beschouwen. Voldoende aanleiding voor ‘een prettig gesprek’, al dan niet met een filosofisch, beschouwend tintje.

Relativeren en nuanceren

Voor wie graag wil relativeren heb ik ook nog een paar mooie berichten over Dungeness gevonden. Het schiereiland is een enorm natuurgebied waar rust en ruimte de overhand hebben.

Een gedachte over “Niets is wat het lijkt

  1. Pingback: Anoniem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s