Google lanceert ELO: Classroom

google-apps-logoBinnen de groeiende collectie toepassingen van Google Apps for Education is een nieuwe loot ontsprongen: Classroom. Op 6 mei onthulde Google de gloednieuwe gratis app . Classroom is ontworpen om docenten en leerlingen te ondersteunen op een manier die te vergelijken is met een ELO als Canvas, Haiku of Edmodo.

In het persbericht op het officiële blog  van Google staat een lijstje met de belangrijkste kenmerken van Classroom.

Maken en indienen van opdrachten: Classroom gaat uit van de papierloze school en integreert en vermengt Google Docs , Drive en Gmail. Met die hulpmiddelen kun je opdrachten ontwerpen, verspreiden en laten indienen. Als docent zie je in een oogopslag wie de opdracht heeft ingeleverd en wie niet. Desgewenst stuur je een bericht aan een of meer leerlingen.  Leerlingen kunnen vragen stellen: direct aan hun docent of op een soort klassenforum, waarop alle leden kunnen reageren

Communicatie met de klas: Docenten kunnen mededelingen plaatsen, vragen stellen en real time discussiëren  met hun leerlingen.

Organisatiehulp: Docenten voegen leerlingen toe aan een klas, delen inlogcodes uit en verstrekken opdrachten aan een of meer individuele leerlingen.  Leerlingen hebben alleen toegang tot hun eigen bestanden en mappen, of tot die mappen waar ze rechten voor verkrijgen. De docent is de beheerder.
Classroom maakt automatisch Drivemappen aan voor elke opdracht én voor elke leerling. Google Classroom ordent en sorteert zelf alle documenten in mappen, zowel voor leerlingen als voor de docenten. Zij zien, elk op hun eigen pagina’s, snel wat de stand van zaken is.

Voorbeeld van het leerling-dashboard in Classroom.

Voorbeeld van het leerling-dashboard in Classroom.

In de VS heeft Classroom nu officieel de bètafase afgesloten en gaat een aantal pilotscholen het product uitproberen. Vanaf september is Classroom algemeen verkrijgbaar.

Eerst zien en dan (be)oordelen

Met Classroom is Google bezig een ELO te ontwikkelen zoals de meeste onderwijsinstellingen in Nederland die al kennen. Eigenlijk is het niet een echte ELO, maar een toepassing die een schakelfunctie heeft tussen verschillende, bestaande producten. Wordt dit een concurrent van de bestaande ELO’s in Nederland? Vanzelfsprekend moet er eerst een vertaalde versie komen. Google heeft op voorhand het prijsvoordeel: het is een gratis toepassing. Maar daarmee ben je wel overgeleverd aan de internetreus, van wie we nooit precies weten hoe nauw die het neemt met onze privacy. En daar worden we steeds huiveriger voor. Bovendien, en dat hebben we al meermalen gezien, verandert Google zijn producten soms van de ene dag op de andere. Niet iedereen ervaart elke  wijziging als een verbetering.

Ook is niet iedereen even gecharmeerd van de Googleproducten, maar dat is overwegend een kwestie van smaak. Googletoepassingen kennen hun beperkingen. Je hebt een Googleaccount nodig, moet voor veel toepassingen online zijn en er is weinig keuzevrijheid.

Eerst zien en dan (be)oordelen, lijkt vooralsnog het adagium. Voor wie graag iets meer wil weten is er nog onderstaand promofilmpje van Classroom.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.