Suriname : technologie tegen achterstand onderwijs binnenland

vlag surinameIn Suriname zijn grote verschillen tussen het onderwijsaanbod en de onderwijskwaliteit van het kustgebied en van het binnenland . Dat moet radicaal worden aangepakt, aldus minister Ashwin Adhin van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Hij wil daarvoor moderne wil technologie inzetten. Van DVD’s tot onderwijs via internet: ‘De periode van oktober tot december van 2014 is aangemerkt als uitvoeringsperiode om te komen tot een online platform. De bedoeling is alle lessen digitaal beschikbaar te hebben’. Het onderwijs in het achterland geldt tot nu toe als het stiefkind in het onderwijsbeleid. Onderwijzers laten zich moeilijk bewegen tot les geven in Marron- of inheemse gemeenschappen.

Onderwijs komt in de binnenlanden van Suriname maar mondjesmaat op gang. Er zijn te weinig leerkrachten en te weinig onderwijsmiddelen. Sommige gebieden zijn verstoken van televisie of telefoon. Minister Falisi Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wil dat er afstandsonderwijs op gang komt voor leerkrachten in het binnenland. Het gebrek aan onderwijzers zal hierdoor afnemen. ‘Nu zie je dat deze mensen willen doorstuderen en daarom keren ze terug naar Paramaribo.’

Falisie zegt dat TCT faciliteiten creëert om afstandsonderwijs op gang te brengen. ‘Door meer telecommunicatiebedrijven op de markt te plaatsen, hebben gebieden in het binnenland nu telefoonbereik en worden nu internetmogelijkheden aangeboden’, aldus Pinas. Het is nu aan de onderwijsinstellingen om afstandsonderwijs in hun aanbod op te nemen.

Vanwege de achterstanden op zo veel gebied, het lage loon en gebrek aan ontplooiingsmogelijkheden lopen onderwijzers niet echt warm voor lesgeven in het binnenland. Leerlingen van diverse niveaus van het basisonderwijs worden vaak bij elkaar geplaatst om toch zoveel mogelijk gebruik te maken van de weinige onderwijzers. De leerlingen in het binnenland worden straks ingevoerd in het nationale volgsysteem. Hun prestaties worden bijgehouden en voor zover nodig.bijgeschaafd. Er is geen sprake van afstandsonderwijs. Parlementariër Marinus Bee vindt dat er alles gedaan moet worden om onderwijzers fysiek in het binnenland te hebben.

Bron: Waterkantnet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s