Animaties – soms gaat het mis

milieudagVeel animaties hebben een toegevoegde waarde ten opzichte van een statische afbeelding. Vooral in het onderwijs spelen ze een belangrijke rol. Ze kunnen een proces helder in beeld brengen, vaak nog beter dan in een gewone video-opname. Je kunt overbodige details weglaten. Accentkleuren, contrast en opvallende invalshoeken vergroten de educatieve waarde. Soms schieten ze hun doel echter voorbij. Dit is er zo een.

Dat de aarde opwarmt weten we inmiddels wel. Iedereen is doordrongen van de ernst van het probleem, maar doen we wel genoeg om de (toekomstige) problemen het hoofd te bieden? Er is veel onderzoek gedaan en vrijwel alles is gedocumenteerd, al zijn de wetenschappers het nog lang niet eens over de aard en omvang van de effecten. Bijvoorbeeld: hoe hoog gaat dat zeewater straks nou echt komen? Een animatie kan dit duidelijk maken.

In het kader van de Wereld Milieudag (elk jaar op 5 juni) is de website Under Water ontwikkeld om te laten zien hoe jouw omgeving eruit gaat zien als die onder water komt te staan. Type een willekeurig adres in en met behulp van Street View krijg je een indruk hoe het er daar in de toekomst uit kan gaan zien.

Zoek zelf naar bekende plaatsen of op je eigen adres. Helaas is de animatie (nog) niet afhankelijke gemaakt van de geolocatie, zodat elk resultaat een vergelijkbare mate van wateroverlast toont, of je nou de Haarlemmermeer of de Mt. Everest laat tonen. Dat maakt de animatie helaas ongeloofwaardig en ontkracht dit loffelijk initiatief.


Waarom 5 juni? Op 5 juni 1972 werd in Stockholm, Zweden een grote internationale milieuconferentie gehouden. Deze conferentie heeft er o.a. toe geleid dat het Milieu Programma van de Verenigde Naties (VN) werd opgericht. Wij kennen deze organisatie ook als de United Nations Environment Programme, afgekort UNEP. Daarom heeft de VN besloten 5 juni in te stellen als World Environment Day, ofwel Wereld Milieu Dag.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s