Google Presentaties op de iPad en iPhone

screen568x568 Sinds gisteren (25 augustus) heeft Google zijn belofte ingelost om een iOS-versie van Google Presentaties te publiceren. De App is (nog?) gratis verkrijgbaar in de App Store en past in de reeks met apps voor Documenten, Spreadsheet en Drive, allemaal onderdeel van Google’s productiviteit-apps voor de iPad en iPhone. Is het een goede app? Jonathan Wylie bespreekt de app op zijn blog. Een korte gebruikerservaring. Hieronder staat een vertaalde, bewerkte versie.

Het is natuurlijk mooi om Google-presentaties op de iPad te kunnen maken en bewerken, maar voorlopig kun je nog beter uit de veten met andere, vergelijkbare apps als Keynote, PowerPoint of Haiku Deck. Daarin kun je een aantal fundamentele opmaakfeatures en effecten inbouwen. In Presentaties ontbreekt het nog aan een aantal basisopties die je wel zou verwachten als je een interactieve presentatie geeft met behulp van een iPad app.

Geen themakeuze

Je kunt maar uit een thema kiezen wanneer je een nieuwe presentatie maakt. Dat thema is niet eens een echt thema, want het is gewoon een verzameling van witte dia’s. Een ander nadeel is dat het niet mogelijk is om afbeeldingen of video’s toe te voegen. Er is geen optie om door je filmrol te bladeren, zelfs niet om beelden uit andere bronnen te kopiëren en te plakken.

Wanneer je gaat presenteren, kun je je notities wél zien in de editormodus, maar niet in de presentatiemodus. Dat is een beetje vreemd. Er zijn ook geen annotatiehulpmiddelen of laserpointers zoals je die kunt vinden in de presentatiemodi van andere apps. Er zijn ook geen overgangen of animaties.

Samenwerken

screen568x568 (2)Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws. Je kunt presentaties offline aanmaken en bewerken. Je kunt samenwerken met anderen en real time met hun bewerkingen meekijken, net zoals bij Google Documenten. Er is een beperkt aantal opmaakopties om te gebruiken, zodat je presentatie wat stijlvoller en origineler wordt. Ook is het heel gemakkelijk om dia’s toe te voegen en te sorteren.

De app kent dezelfde multi-useroptie die je al van andere Google-apps voor de iPad kent en ook de mogelijkheid om PowerPointbestanden te bewerken die je hebt geüpload naar Drive. Ten slotte, als je gewend bent aan de andere Google Drive Apps voor iPad, kun je gemakkelijk door je dia’s navigeren en zul je snel vertrouwd raken met deze app.

Conclusie

Al met al is het een fatsoenlijke app voor een toepassing die eindelijk ook zijn weg naar de iPad gevonden heeft. Maar er moet zeker meer komen. want op dit moment is het nog niet een echt nuttige app. Hij kan niet veel meer dan een paar snelle aanpassingen maken in een bestaande presentatie. Altijd handig voor onderweg, natuurlijk.   Je kunt samenwerken met anderen en PowerPoints op je Drive bewerken, maar het gebrek aan multimedia-upload of presentatieopties zijn toch wel essententiele manco’s.

Als ik een presentatie op de iPad zou moeten maken, koos ik vooralsnog voor een andere app.  Keynote is fantastisch. De nieuwe PowerPoint-app is ook goed. Flowboard is een andere app de moeite waard is om naar te kijken. Maar Google weet dit vast wel  en updates zullen zeker snel volgen, zodat de app voor Presentaties binnenkort volwaardige concurrentie aan andere presentatie-apps voor de iPad zal kunnen bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.