Gratis HR-plaatjes downloaden op Pixabay

pixabayVoor niets gaat de zon op.
Voor niets kun je aan mooie afbeeldingen komen. Maar dan moet je wel de juiste websites gebruiken
.

Mooie plaatjes

Plaatjes verlevendigen je lessen. Iedereen die een presentatie wil geven of een geïllustreerde lesbrief wil maken heeft behoefte aan goede plaatjes. Soms vind je ze in de methode, soms heb je iets anders nodig. En dat laatste doe je juist omdat je van gebaande paden wil afwijken. Om de aandacht te trekken. Omdat je een mooie metafoor nodig hebt of omdat je een visueel effect wil bereiken. Over het algemeen is het geen probleem om iets te vinden op Google afbeeldingen. Anderzijds weten we allemaal dat die plaatjes zelden vrij van rechten zijn. Binnen de klas zal er geen probleem mee zijn, maar daarbuiten wel. En dat begint al als je een afbeelding op je ELO zet. Dan publiceer je en dat mag niet! Gelukkig zijn er veel gratis alternatieven. 

 Gratis plaatjes

Via de Amerikaanse website Free Technolofgy for Teachers werd ik geattendeerd op een update van Pixabay , een mooi site met heel veel keuzemogelijkheden. De zoekfunctie (eigenlijk het filter) is sterk verbeterd. Filteren van afbeeldingen helpt bij keuzestress.

soortenKies een categorie. Klik op het venster alle afbeeldingen en daarna selecteer je foto, tekening of vector. Is je afdrukstand bij voorkeur horizontaal (landscape) of verticaal (portrait)?

Nederlands

taalPixabay is beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, maar houd er rekening mee dat het om een robotvertaling gaat. Afhankelijk van je instellingen zal de website hoogstwaarschijnlijk in het Nederlands openen, maar overschakelen naar een van de andere talen is mogelijk. Kies daarvoor language onderaan de webpagina.

Zoektermen kun je in het Nederlands invoeren, maar met Engelstalige zoektermen heb je meestal meer (en betere) resultaten. Door gebruik te maken van de operatoren AND, NOT of OR kun je verfijnd zoeken. Voor een afbeelding van een lezend kind geef je de zoekopdracht: boek AND kind (of andersom).

kind en boek

Of zoek op flower AND (red OR blue) NOT rose. Er verschijnen rode en blauwe bloemen, maar geen rozen. Omdat er geen type afbeelding is geselecteerd, zie je zowel foto’s, tekeningen als vectorbestanden.

rose en blauwe bloemen

Formaten

De afbeeldingen zijn in verschillende formaten te downloaden, zodat je kunt kiezen welke het best past bij jouw doel. Groot (en soms ook extra groot) voor fraai drukwerk, medium voor een snelle print of small voor een bescheiden illustratie op het beeldscherm.

downloadformaten

Elke willekeurige bezoeker kan afbeeldingen downloaden, maar een gratis registratie vrijwaart je van het invullen van een captchacode bij iedere download.

 In de war

Wie de website voor het eerst bezoekt kan in de war raken door de watermerken van fotobureau Shutterstock. Foto’s met hun watermerk zijn bepaald niet gratis. Maar gelukkig gaat het altijd alleen maar om de bovenste rij, alles daaronder is gratis!

 watermerk SStock

Community

Net als bij websites als Flickr of Picasa gaat het hier om een community. Iedereen mag downloaden, maar is ook nadrukkelijk uitgenodigd om te uploaden, zodat jouw foto’s ook voor anderen beschikbaar zijn. Gratis, want voor wat hoort wat.

En zoals bij de meeste community’s het geval is, worden ‘bedenkelijke’ foto’s niet geaccepteerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s