Stel je eigen, gratis Adobe Suite samen

alternatieve beeldbewerkers‘Beeldbewerkingsprogramma’ en ‘duur’ zijn lange tijd synoniem geweest. Daar komt verandering in. Er komen steeds meer, een vooral steeds betere alternatieven. Niet allemaal even goed, maar voor de doorsnee gebruiker ruim voldoende. En met een krap schoolbudget is er altijd wel iets van je gading te vinden om je leerlingen creatief bezig te laten zijn.

Natuurlijk kennen we allemaal Photoshop als toonaangevend programma voor de ultieme beeldbewerkingservaring. Het werkwoord ‘photoshoppen’ is inmiddels aanvaard in het Nederlands, al is er nog discussie over de juiste schrijfwijze.  Om gebruikers met minder hoge eisen tegemoet te komen is er een lichte versie van het programma beschikbaar Photoshop Elements en er is zelfs een nog lichtere, gratis online versie. Naast Photoshop zijn er nog concurrerende programma’s, zoals PaintShop. Ook dat is prijzig.

Fotobewerking

Nu steeds meer leveranciers de prijzen indirect opjagen door van eenmalige aanschaf naar jaarlicenties te gaan, wordt het steeds aantrekkelijker om open source programma’s en freeware te overwegen, ook al laten deze in gebruiksgemak soms te wensen over. Algemeen bekend en uitgebreid alternatief  voor Photoshop is Gimp. Het doet nauwelijks onder voor Photoshop. Daarnaast zijn er nog vele beeldbewerkingsprogramma’s die allemaal hun eigen speerpunten hebben, maar minder volledig zijn dan Gimp. Natuurlijk kennen velen Picasa, tegenwoordig eigendom van Google. Verder zijn noemenswaardig: Funny Photomaker, Faststone FotoViewer, IrfanView , Sumopaint en Paint.net. Wie een beetje slim googelt zal ongetwijfeld meer vinden.

Je eigen suite

Op de Australische website Lifehacker kwam ik de suggestie tegen om een complete Adobe Suite, met alle denkbare beeldbewerkingsmogelijkheden, zelf samen te stellen: Build Your Own Adobe Creative Suite With Free And Cheap Software. Door slim gespecialiseerde programma’s te combineren, heb je een prima gratis of goedkoop alternatief voor het beste én duurste programma.

Het aardige van zo’n  door jezelf samengestelde suite is natuurlijk dat je kunt kiezen wat je wel en niet nodig hebt. Zelf heb ik voldoende aan het verbeteren en corrigeren van mijn foto’s: bijsnijden, vlekjes wegwerken en af en toe een speels effectje. Ook voor een eenvoudige opdracht in de klas voldoen Paint.net en Sumopaint uitstekend. Voor het maken van een aantrekkelijk opgemaakt drukwerk (DTP – DeskTop Publishing)  kun je natuurlijk Publisher uit het MS Officepakket gebruiken. Op veel scholen is het aanwezig.  Wie DTP professioneel wil aanpakken kan Scribus overwegen en voor een eenvoudige online aanpak zijn mijn ervaringen met Lucidpress goed.

Mijn tip

De beschrijvingen op Lifehacker hebben mij er in ieder geval toe aangezet om een mapje met hyperlinks naar die alternatieven  op mijn bureaublad te zetten, zodat ik in voorkomende gevallen direct de juiste toepassing kan vinden.

Een aardig achtergrondartikel over de praktijken van Adobe’s Photoshop vindt u in de Volkskrant van 4 oktober 2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s