Mooie ontwerpen met Canva

Canva-LogoIedereen kan schilderen en iedereen kan tekenen. Alleen kunnen we dat niet allemaal even goed. Gelukkig zijn er bijzonder handige hulpmiddelen. Daarmee word je geen Rembrandt, maar kun je wel mooie dingen maken.

Al geruime tijd maak ik gebruik van het ontwerpprogramma Canva. Het is helemaal gratis en je kunt er ontzettend veel leuke ontwerpen mee maken. Canva is een heerlijke tool om lekker lang mee te spelen, al valt mij na langer gebruik wel op dat ik blijf hangen in de ‘retrostijl’ die consequent wordt aangeboden. Die stijl is zeer herkenbaar. Zo is bijvoorbeeld het boekje ‘Social media Praktijkvoorbeelden uit het onderwijs’ (Willem Karssenberg en Ashwin Brouwer) met Canva opgemaakt.

Mogelijkheden

Eigenlijk is ontwerpen met Canva eerder componeren, samenstellen, dan ontwerpen. Tekenen kun je het nauwelijks noemen.

Canva kan veel. Nou wil ik niet uitputtend alle mogelijkheden beschrijven, maar een paar eruit lichten doe ik graag. Heel handig vind ik de dia’s, die je vervolgens als diapresentatie of, bij een enkele dia, als diamodel kunt gebruiken in PowerPoint. Inmiddels heb ik voor de lokale middenstand al heel veel aansprekende advertenties met Canva mogen maken. Af en toe maak ik een persoonlijke verjaardagskaart. Succes gegarandeerd.

voorbeeld fotocollage

voorbeeld fotocollage (klik voor vergroting)

Erg aardig vind ik de vele sjablonen voor een fotocollage. Je sleept simpelweg je eigen foto’s in het raster, verschuift ze, net zo lang totdat je tevreden bent over het resultaat. Ben je dat niet dan kun je altijd je ontwerp weer aanpassen. Niet alleen als je er voor het eerst aan werkt, maar ook later.

Op maat afgepaste sjablonen helpen je een passende omslagfoto voor je Facebook of -Twitteraccount te maken. pizza's verdelingen

Of posters, infographics, visitekaartjes, fotocollages…

Bewaren

Alles wat je maakt wordt direct opgeslagen op de servers van Canva. Je ontwerpen kun je exporteren als afbeelding (png) of als pdf en opslaan in je eigen werkomgeving. De export als pdf maakt het erg aantrekkelijk om drukwerk voor te bereiden in Canva. Wie drukwerk moet aanleveren met bijsnijdmarkeringen of afloop (bleed) zal eerst moeten experimenteren met de juiste afmetingen.

Wat ik jammer vind is dat je sterk afhankelijk bent van de vooraf ingestelde afmetingen en niet tussentijds kunt uitbreiden, bijvoorbeeld als je infographic toch langer wordt dan oorspronkelijk gedacht. Of er een stukje afhalen als hij korter blijkt te zijn. Je kunt weliswaar een aangepast formaat instellen, maar alleen in pixels.

Heb je aan één pagina niet genoeg, dan is het een koud kunstje om er een tweede (of meer) bij te maken.

Handleidingen

De bediening van Canva is kinderlijk eenvoudig. Herman van Schie heeft in zijn reeks ICT-ideeën een gedetailleerde stap-voor-staphandleiding voor Canva geschreven in de voor hem zo kenmerkende stijl met heel kleine stapjes.

Natuurlijk zijn er ook de korte handleidingen van Canva zelf, mini-uitdagingen genoemd. In kleine thematische, interactieve presentaties (uiteraard in Canva gemaakt) wordt je uitgedaagd de aanwijzingen op te volgen. Zo leer je snel de foefjes en trucs om elk ontwerp een eigen gezicht te geven.

Kortom, Canva is een prachtig speeltuin voor snelle ontwerpen.

Advertenties

2 gedachten over “Mooie ontwerpen met Canva

  1. Pingback: Beeld werkt! Maak een infographic | Technologie in het onderwijs

  2. Pingback: Gelezen op ‘t Web: Interessante artikelen, tips en webtools [206] | André Manssen blogt Vanaf de Zijlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s