27+ alternatieven voor PowerPoint

Wat is de kracht van een goede presentatie?

person-41771_640Vooropgesteld: de presentatie ben jij! De presentatie wordt gemaakt (en gebroken) door degene die hem verzorgt. Niet door de software. Omdat presenteren een vak is, maar niet iedereen dat voldoende onderkent, krijgt de software vaak de schuld als het misgaat. PowerPoint sucks! En meer van dat soort kreten. De inmiddels klassieke presentatie ‘Life after death by Powerpoint 2010’ van Don McMillan doet er nog een schepje bovenop (zie ook onderaan deze post). Het lijkt of McMillan de schuld bij PowerPoint legt, maar in feite legt hij  de vinger op de juiste zere plek: de presentator.

Er zijn alternatieven voor PowerPoint. Ze kunnen je helpen nóg beter te presenteren.

Omdat de software de schuld krijgt, gaan we massaal op zoek naar alternatieven: PowerPointkillers noemen we die. Alsof het daarom te doen is: PowerPoint de nek omdraaien. Prezi is wellicht het bekendste voorbeeld van een programma dat zich onder die noemer presenteert.

Er is inmiddels heel veel software op de markt waar je een goede presentatie mee kunt verzorgen. Veel van die software is zelfs gratis. Elk pakket heeft zijn eigen voor- en nadelen. En omdat we nu eenmaal gewend zijn aan PowerPoint , wordt die alternatieve software vaak vergeleken met PowerPoint. Want ondanks alles weet PowerPoint zich nog steeds als de standaard, de referentiesoftware, staande te houden.

logoOp de website van het bedrijf Custom show kwam ik een mooi overzicht tegen van ‘de beste alternatieven voor Powerpoint’. 27 programma’s op een rijtje. Elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Natuurlijk promoten ze hun eigen software, en deze webpagina is een mooie indirecte manier van marketing, maar ze zijn niet te beroerd alternatieven te noemen en die mooi gestructureerd op een rijtje te zetten. Want ook zij zijn enerzijds overtuigd van de kwaliteiten van het eigen product, maar realiseren zich anderzijds maar al te goed dat geen enkel softwarepakket compleet en perfect is.

In het overzicht komen ‘oude bekenden’ voor, zoals Slide Rocket, Prezi, Haiku Deck, Keynote, Wink of Camtasia. Ook minder bekende software als Articulate presenter en Projeqt maakt deel uit van het overzicht. Ik miste een paar: o.a. Bunkr of Google presentations, misschien omdat die laatste wellicht bekend verondersteld wordt en heel veel overeenkomsten vertoont met PowerPoint.

Het overzicht op Custom Shows biedt:

  • een korte samenvatting van de kenmerken van het programma;
  • voordelen
  • nadelen
  • beschrijving van de meest geschikte doelgroep bij dit programma
  • verwijzingen naar recensies

Ik vind dit overzicht een aanrader voor iedereen die ‘eens iets anders’ wil.  Maar gooi niet direct al het goede van PowerPoint overboord. Bekijk eens de mogelijkheden om een gedeelte van je traditionele PowerPoint te vervangen door een van de alternatieven. Bijvoorbeeld door online toepassingen te embedden. Dat kan een verrassende – en daardoor nog aantrekkelijker – presentatie opleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s