Hotlinks, wel of niet gebruiken?

hotlink-warning

Het is heel verleidelijk: hotlinken van een afbeelding. Je hebt een mooi plaatje gevonden op internet (met de juiste rechten natuurlijk) en je wil het op je blog of website plaatsen. Dat kan vanuit een mediabibliotheek, waarbij je de volledige afbeelding uploadt, of door middel van een link.  Dat laatste is verleidelijk, want je plaatje staat er mooi op en je webpagina wordt snel geladen. Er zitten echter haken en ogen aan.

Veel CMS’en, waaronder WordPress, bieden  nadrukkelijk de mogelijkheid voor hotlinken.

hotlink invoegenToch kun je dat beter niet doen.  Ik heb het zelf ook een aantal keren ondervonden.

Je weet immers meestal niet precies naar wie of wat je linkt.

En als de website waar je je link vandaan hebt niet meer bestaat of wordt gewijzigd, ben je je afbeelding kwijt. Wat overblijft is een armoedig plaatje.

lege hotlink

Niet doen, tenzij…

Sommige sites kunnen hotlinking blokkeren. Pixabay doet dat om te voorkomen dat er te veel hotlinks naar hun site lopen en de servers extra worden belast. Blokkeren kan ook voor jou nuttig zijn. Stel dat je een mooie afbeelding op je blog hebt staan en iemand anders wil die gebruiken. Dat vind je prima. Maar elke keer als de afbeelding bekeken wordt, wordt die vanaf jouw site gedownload. Dat kost bandbreedte. In deze blogpost lees je hoe je hotlinking kunt blokkeren.

Het grootste bezwaar van hotlinken is dat je niet weet of je naar een betrouwbare of een onbetrouwbare site linkt. En misschien is de door jou gevonden afbeelding ook al een hotlink, zodat je feitelijk doorlinkt naar weer een andere site. De afbeelding kan worden vervangen of er kan malware aan de URL zijn gekoppeld. Er zijn zelfs onschuldige afbeeldingen met een URL die doorlinkt naar een andere, bedenkelijke site, bijvoorbeeld met extreem gedachtegoed of pornografie.

Wel doen, mits…

Toch is hotlinking niet verkeerd als je uitsluitend linkt naar afbeeldingen (of andere bestanden) die je zelf bezit en online beheert. Bijvoorbeeld, als je een uitgebreide database met afbeeldingen op Flickr hebt staan. Zolang die in tact is kun je er gerust naar hotlinken. Ben je geen eigenaar? Download de afbeelding en upload die naar je eigen website of blog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s