Het grootste verstedelijkt gebied ter wereld

Moderne technieken laten ontwikkelingen goed in beeld brengen. Waar je vroeger nog twee of meer plaatjes met elkaar moest vergelijken, kun je nu animaties bewonderen. Een mooi voorbeeld van dergelijke toepassingen vond ik in een artikel op NASA’s World Observatory.
14 oktober jl. gaf de NASA beelden vrij die de ontwikkeling van groen naar grijs laten zien: verstedelijking in China.


Zelfs voor een land dat bekend staat om explosieve groei en enorme aantallen als het om verstedelijking gaat, vindt een extreme ontwikkeling plaats langs de oevers in de delta van van de Chinese Parelrivier (Zhu San Jiao). In bijgaand gifje zie je de groei kort geïllustreerd. Er is echter meer…

In 1988 bestond de monding van de Parelrivier nog uit een complex netwerk van rivieren en beken dat zich een weg had gebaand en gevonden in het vruchtbare sediment van de delta. Een gebied vol rijstvelden, graanvelden, moerbeiboomgaarden en visvijvers. Op dat moment was de regio vooral landelijk, met een bevolking van ongeveer 10 miljoen mensen die verspreid woonden tussen verschillende middelgrote steden, zoals Shenzhen, Guangzhou, Foshan, Dongguan. Bijna drie decennia later zijn deze steden zo snel gegroeid dat ze een onderling verbonden megalopolis vormen met een bevolking  van ruim 45 miljoen in 2015. Ter vergelijking: dat is meer dan het inwoneraantal van Australië, Argentinië of Canada.

Satellietbeelden

plattelandsgebied

plattelandsgebied

verstedelijkt gebied

verstedelijkt gebied

De satellietafbeeldingen illustreren de spectaculaire groei. De afbeelding van het plattelandsgebied werd gemaakt met behulp van beelden van de Thematic Mapper op Landsat 5 op 24 november 1988; de foto van het verstedelijkt gebied werd samengesteld uit opnames van Operationeel Land Imager van Landsat 8 op 16 november 2014. Het plattelandsgebied – voornamelijk landbouwgrond en bos – wordt groen weergegeven. Stedelijke gebieden zijn grijs en wit.

Klik op De website van NASA op de knop vergelijkingsmodusom  met behulp van de schuifbalk de verschillen goed zien.  De aparte beelden hebben een veel hogere resolutie en daarop kun je de details beter bestuderen.

Groot, groter grootst

De delta van de Parelrivier heeft qua oppervlakte en inwonertal een regio als Tokio ingehaald. Het is nu ‘s werelds grootste stedelijke gebied. Tussen 2000 en 2010 werd de Parelrivierdelta van plattelandsgebied tot de stedelijke ruimte getransformeerd: een gebied waarvan de gebouwde oppervlakte meer dan 50 procent van het landschap bedekt. Het verstedelijkt gebied  groeide van 4.500 vierkante kilometer tot 7.000 vierkante kilometer. In 2010 had Tokio een bevolking van ‘slechts’ ongeveer 32 miljoen mensen verdeeld over zo’n 5600 vierkante kilometer.

Dat de groei van de verstedelijking in de delta van de Parelrivier geen gewenste ontwikkeling is, is te lezen op de website van de Vereniging België-China, waar een pleidooi voor het terugdringen van de verstedelijking wordt gehouden. De vervuiling die industrialisering en verstedelijking met zich meebrengen is een groot probleem. Het bericht komt uit 2009 (!).

Wereldbank

Onderzoekers van de Wereldbank schrijven de ontwikkelingen in dit gebied o.a. toe aan de economische hervormingen die in de jaren 70 in gang zijn gezet. In hun studie gebruikten zij zowel satellietgegevens die verzameld zijn door de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) als bodembedekkingsgegevens uit het Landsatprogramma. Daarnaast gebruikten zij demografische gegevens, opgesteld door het AsiaPop-project.

Het gebied van de Parelrivierdelta heeft een heel ander groeipatroon in vergelijking met andere snelgroeiende steden in China. “Uitgebreid en meer-kernig zonder duidelijke centrum. De vorm is ontstaan ​​uit een uniek economische principe van de jaren 1980 en 1990, uit het geografische centrum van de markthervormingen die vervolgens de Chinese economie transformeerden, in het bijzonder de Shenzhen Speciale Economische Zone,” zo noteerden de onderzoekers van de Wereldbank. “Deze regio heeft dus een heel ander, en meer recent, stedelijk groeiproces doorstaan dan dat van Beijing en Shanghai, die ondanks hun explosieve, recente groei, rond duidelijk bepaalde historische stedelijke centra zijn gegroeid.”


Deze blogpost is gebaseerd op een materiaal van:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s