Inloggen zonder wachtwoord

InloggenVoor veel Google Apps-gebruikers is hun wachtwoord de enige manier om op een veilige manier toegang te krijgen tot hun account of app. Hackers beschikken over steeds geavanceerdere manieren om wachtwoorden te achterhalen. Ook als het om ‘superveilige’ wachtwoorden gaat. Daarmee wordt een wachtwoord een steeds zwakkere methode om iets te beveiligen. Google test nieuwe methoden om je persoonlijke gegevens te verifiëren.

Een kleine groep gebruikers test momenteel de mogelijkheid om zonder wachtwoord via een alternatieve beveiligingsmethode toegang tot hun account te verkrijgen. Nadat ze hun e-mailadres (in plaats van een wachtwoord) hebben ingevoerd, krijgen ze een notificatie op hun telefoon. Daarin wordt gevraagd te bevestigen of zij inderdaad de persoon zijn die wil inloggen.  Door met een eenvoudig ‘ja’ te antwoorden krijgen ze toegang.

Op zich is het geen heel nieuw concept. De twee-stapverificatie is al enige tijd in gebruik. In Nederland kennen we die o.a. voor de DigId, waarbij je naast een wachtwoord een via sms ontvangen code moet invullen. Ook een aantal zorgverzekeraars gebruikt deze methode. Ervan uitgaande dat men zijn telefoon altijd bij zich heeft, en dat de telefoon óók beveiligd is, bijvoorbeeld met een vingerafdruk, heb je een aantal extra beveiligingsstappen ingebouwd.

Aangezien phishing steeds vaker voorkomt en allerlei kwaadwilligen toegang tot je gegevens proberen te krijgen, lijkt deze functionaliteit een noodzakelijke  stap in de goede richting. Vooralsnog heeft Google niet aangekondigd wanneer de wachtwoord-vrije login beschikbaar zal zijn voor het grote publiek.

Bron: The Gooru (eigen, vrije vertaling).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s