Nieuwe Google Sites

new-google-sites-v-classic-google-sites
Sinds de zomer van 2016 komen er steeds meer berichten over de nieuwe Google Sites, de websitebouwer van Google. Met Google Sites kun je eenvoudig een goede website bouwen. Gratis en zonder reclame. Natuurlijk zijn alle bekende Google-apps en gadgets bruikbaar en naadloos geïntegreerd.

De Google Sites zijn al zeker tien jaar niet aan een update onderhevig geweest en dat maakt het gebruik voor sommigen ‘Spartaans’. Op dit moment is de nieuwe versie nog niet algemeen beschikbaar. Wel zijn er de afgelopen maande allerlei recensies van testers geweest. Zij hebben een zogeheten ‘early acces’ tot de nieuwe webbouw-omgeving.

Ook zijn de eerste handleidingen op YouTube verschenen. Niet allemaal even aangenaam om naar te kijken. Dit is de een van de meest uitgebreide en prettige handleidingen die ik gevonden heb:

Soepel werken

De belangrijkste verschillen met de oude bouwomgeving zijn de grotere flexibiliteit in opmaakmogelijkheden, dat alles veel soepeler loopt (drop and drag), grafisch ondersteund wordt en dat je direct in een ‘what you see is what you get’-omgeving werkt, al is er ook een preview-knop om de bezoekersomgeving toont. De vormgeving (thema) is responsive, wat wil zeggen dat hij automatisch geoptimaliseerd wordt voor het apparaat dat de bezoeker gebruikt: pc, tablet of telefoon.

De vormgeving van de editor lijkt sterk op die van de nieuwe Google Forms: strak, kleurrijk en heel intuïtief. Je hoeft voor de verschillende functies in ieder geval niet meer te schakelen tussen verschillende schermen.

Grootste verschil

In de oude Google Sites zijn co-auteurs mogelijk, maar kun je slechts met een persoon tegelijk aan de website werken. Om de beurt dus. In de nieuwe versie kunnen meerdere auteurs gelijktijdig aan de website werken, waardoor echte co-creatie kan ontstaan. Een grote sprong voorwaarts!

Een compacte vergelijking tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ vind je op de website van Kirksville web designer.  Of je kunt deze uitgebreide vergelijkingstabel downloaden.

Belangrijke opmerking

Als je al een site in de oude opmaak hebt, wordt deze straks niet automatisch omgezet naar de nieuwe omgeving. Dus, heb je plannen voor een nieuwe site met de nieuwe mogelijkheden, dan raad ik je aan nog even te wachten op de nieuwe release. Wanneer dat is? Dat weet je nooit met Google. Het kan volgende week, volgende maand of begin 2017 zijn. Dat zijn de meest gehoorde verwachtingen.

Ik heb een paar ideeën voor nieuwe websites, maar ik wacht er nog even mee om die te gaan bouwen. ;~)

 

 

 

 

2 gedachten over “Nieuwe Google Sites

  1. Pingback: Nieuwe Google Sites: 9 november 2016 | Technologie in het onderwijs

  2. Pingback: Nieuwe Google Sites is stap terug | Technologie in het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s