Interactieve oefeningen bij de vleet

Vh5pia de docentenhelpdesk van Antoine van Dinter werd ik op het spoor gezet van H5P. Is dit de opvolger van het oude, vertrouwde HotPotatoes? Goede kans van wel!

De ontwikkelaars van Hot Potatoes zijn gestopt met het doorontwikkelen van Hot Potatoes, maar je kunt de software nog steeds gratis downloaden en gebruiken. Ik ben al meer dan 20 jaar een tevreden gebruiker, al raak ik er inmiddels wel een beetje op uitgekeken. De solide software stelt je in staat verschillende vraagtypes te gebruiken voor het maken van oefeningen. Export naar HTML en als Scorm maakt dit programma zeer veelzijdig en breed inzetbaar. Eigentijds is dit programma echter al lang niet meer.

H5P

En dan is er nu H5P. Het enige wat je nodig hebt is een webbrowser en een website die H5P ondersteunt. H5P stelt docenten in staat om interactieve content te maken, te delen en te hergebruiken. Er is een aparte plugin voor WordPress, Moodle en Drupal, maar je kunt de content ook in een gewone website embedden, al lukt mij dat op deze blog nog niet zo goed….. Heb je geen website die H5P ondersteunt, dan kun je oefeningen maken op de website van H5P. Het mooie van H5P is dat het gemaakt is in HTML5 waardoor het ook prima afspeelt op mobiele apparaten, waaronder de iPad. H5P is helemaal gratis.

Eerste indruk

Natuurlijk moet ik dit soort toepassingen direct uitproberen. De website is Engelstalig, maar voor een beetje onderwijzer is dat geen probleem, toch? Het eerste wat mij opvalt, is de enorme hoeveelheid in verschillende types oefeningen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Sleepvragen, invuloefeningen, flitskaarten, memory en natuurlijk de ‘gewone’ meerkeuzevragen.

h5p-voorbeelden

Nog lang niet alles heb ik uitgetest, maar de eerste ervaringen zijn positief. Het is even wennen aan de interface (veel tekst en vakjes), maar als je er eenmaal wat handigheid in hebt, gaat het ‘als vanzelf’. En wie de moeite neemt de duidelijke handleiding door te spitten raakt er helemaal snel mee vertrouwd.

Legaal klonen

Wie geen zin heeft zelf een nieuwe les, vraag of vragenserie te ontwerpen, kan een bestaande set klonen en aanpassen. Zelf was ik nogal gecharmeerd van de vormgeving van de complete leergang  over bessen met afbeeldingen en video, afgewisseld met diverse korte vragen.

https://h5p.org/h5p/embed/612
Op basis daarvan maakte ik deze zelf: oefening

2 gedachten over “Interactieve oefeningen bij de vleet

  1. Pingback: Interactieve oefeningen bij de vleet | Technolo...

  2. Pingback: Liefde voor het vak – Edcamp Noord, 14 april 2018 | Technologie in het onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.