Zelf rubrics maken met Rubistar

rubistar_logoHet zuiver beoordelen van een spreekbeurt of werkstuk is een lastig karwei. Ik laat me soms imponeren door het fraaie uiterlijk of de grote omvang en heb dan al snel de neiging (gedeeltelijk) op mijn onderbuikgevoel af te gaan. Het is natuurlijk beter objectieve criteria toe te passen. Een manier om dat te bereiken is via een rubric.

Een rubric is een analytische beoordelingsschaal die meer informatie geeft dan enkel een cijfer. Het is een geschikt middel voor complexe beoordelingen, formatief beoordelen of bij peer reviews. Ontwerpen van een rubric is een lastige, intensieve klus. Maar met wat voorkennis en hulpmiddelen is iedereen in staat een goede en waardevolle rubric te maken die de tijdsinvestering meer dan waard is.

Op de website Rubistar vind je zo’n handig hulpmiddel. Om het goed te kunnen gebruiken moet je wel iets weten over de werkwijze met een rubric.

Wat is…

Rubrics maken aan leerlingen duidelijk wat goed ging, wat minder goed ging en wat nieuwe leerdoelen zijn. Dat gebeurt meestal in een of twee korte zinnen. Rubrics zijn populair binnen het competentiegericht onderwijs, maar ook zeer goed bruikbaar en elke andere vorm van onderwijs. Leer je leerlingen niet alleen naar de eindscore te kijken, maar ook de ingevulde rubrics goed lezen en er zelf hun (nieuwe) leerdoelen uit te halen.

Een rubric heeft de vorm van een tabel. Het hoogste niveau beschrijft een uitstekende prestatie, het laagste een (zeer) slechte prestatie. Dat kan net zo gedetailleerd zijn als je zelf wil. Te gedetailleerd kan een valkuil zijn, want dat levert vaak heel veel werk op en soms kun je een bepaald aspect niet goed invullen. Is de rubric niet gedetailleerd genoeg, dan laat je ruimte voor multi-interpretatie en dus discussie. En dat wilde je met een rubric juist voorkomen.

Het voordeel van een rubric is dat het voor beoordelaar én voor beoordeelde inzichtelijk wordt hoe beoordelingen en scores tot stand komen, meer dan bij directe scoretoekenning aan een prestatie of product door middel van een ‘kaal’ cijfer..

De beschrijvingen van de niveaus zijn vaak gebaseerd op je praktijkervaringen. Je kunt ook samen met je leerlingen/studenten een rubric opstellen. Je geeft ze inspraak, en daarmee vooraf inzicht, in wat er van hen verwacht wordt. Dat is vooral een voordeel bij complexe vaardigheden.

Pittige klus

Het maken van een degelijke, evenwichtige rubric kost veel tijd. Er gaat nogal wat denkwerk en overleg aan vooraf. In veel gevallen wordt een rubric tijdens het (eerste) gebruik bijgesteld. Is hij eenmaal af, dan kan hij jaren mee.

tab_screenshotHet ontwerpen is een pittige klus, waarbij je de eerste opzet snel maakt met behulp van Rubistar. De website biedt beoordelingscategorieën per vak, domein of competentie. Je kunt je ook laten inspireren door voorbeelden van anderen.

De website is Engelstalig.

Stappenplan

Zoek eerst een vakgebied, domein of competentie. Geef een betekenisvolle titel aan je rubric. Binnen elke rubric zijn categorieën te onderscheiden, die op een vierpuntsschaal worden beoordeeld. Elke categorie kent een korte omschrijving van goed naar slecht.

Kies een categorie, bijvoorbeeld ‘voorbereiding’. Er verschijnt een standaardtekst. Die kun je volledig aan je eigen wensen aanpassen. Ook de punten kun je aanpassen

Nadat je alle categorieën hebt ingevuld, kun je de rubric printen of downloaden. Een van de mogelijkheden is downloaden als Exceldocument. Vul een paar formules in en de cijferberekening (mocht je dat willen) is geautomatiseerd.

2014-04-07_120739

eerste rij van de rubric

In deze video worden de basishandelingen uitgelegd:

Er zijn meer instructieve video’s over dit onderwerp te vinden. In de lijst met suggesties (rechts op YouTube) vind je ze gemakkelijk.

Achtergrondinformatie

  • Op Webkwestie staat een goed basisvoorbeeld een rubric voor het beoordelen van webquests.
  • Op de website van SLO zijn toelichtingen en voorbeelden van rubrics te vinden, vooral voor het mbo.
  • Wie met peerScholar werkt, heeft waarschijnlijk ook al kennisgemaakt met online rubrics, als hulpmiddel om leerlingen elkaars werk te laten beoordelen.
  • Rubistar is onderdeel van 4Teachers, waar een uitgebreide verzameling bruikbare onderwijshulpmiddelen is te vinden.
Advertenties

Een gedachte over “Zelf rubrics maken met Rubistar

  1. Pingback: Gelezen! Technologie in het onderwijs: 'Zelf ru...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s