Het begin van een nieuw schooljaar is een goed moment om je studievaardigheden eens onder de loep te nemen. Hoe goed kun je leren? En dan bedoel ik niet hoe slim je bent. maar hoe goed je in staat bent handig met informatie om te gaan.
Wat verwachten leraren? Wat verwacht jij? Wat wordt er bij jou thuis verwacht? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?
Zijn dit 21e-eeuwse vaardigheden? Ja dat zijn ze.
Waar gaat het om?
De juiste vraag stellen is de essentie van leren, maar sommige vragen beperken het leren juist. Daarom is het belangrijk dat je leert om de juiste vragen te stellen op het juiste moment bij de juiste lesstof. Er zijn veel soorten vragen. Het is belangrijk dat je niet zomaar vragen stelt, maar ook bewust kiest voor een bepaald type vraag. Leer naar de essentie te vragen. Leer hoe je een onderzoeksvraag moet opstellen en het bijbehorende onderzoek gaat uitvoeren. Durft door te vragen. Onderzoek nieuwe mogelijkheden. Stel vragen die mogelijkheden uitsluiten. Stel eens een provocerende vraag om een discussie te ontlokken. Herken een irrelevante vraag. Voorkom dat je steeds dezelfde vraag stelt.
Hoe kom je aan bruikbare antwoorden?
De resultaten van zoekmachines zijn gemanipuleerd. Dat is algemeen bekend. De grootste zoekmachine, Google, sorteert de resultaten op basis van jouw interesses. Daarom is het goed om te weten hoe je met die zoekmachine omgaat. Leer verschillende zoekstrategieën kennen. Gebruik ook eens aan andere zoekmachine. Leer hoe je bronnen moet beoordelen. Leer hoe je specifieke informatie kunt vinden. Hoe kun je gebruik maken van geavanceerd zoeken? Verken de mogelijkheden van andere zoekmachines en databases. Vind je het gek om een onderwijsvraag op Twitter te stellen. Dat is het niet! Stel je vraag met de hashtag #dtv. Op Twitter vind je mensen met veel kennis van zaken. Zij kennen misschien het antwoord op jouw vraag. En dat zou wel eens een heel ander antwoord kunnen zijn dan dat Google voor jou heeft gevonden…
Leren van je medeleerlingen
Het werk van klasgenoten bekijken wordt al snel gezien als afkijken, spieken. Niet iedereen vindt het leuk dat anderen profiteren van jouw inspanningen. Pas als er sprake is van wederzijds voordeel, dan is leren van en met je medeleerlingen algemeen aanvaard. Samenwerkend leren is vaak effectiever dan het ieder voor zich leren. Natuurlijk is het belangrijk dat er sprake is van gelijkwaardigheid, een gelijkwaardige verdeling van de taken en de zwaarte van de taken. Van alle deelnemers van groepswerk wordt een inspanning verwacht.
Belangrijke vragen binnen groepswerk zijn: hoe heb jij dat gedaan? Waarom heb je dat zó gedaan?
Plaatsonafhankelijk leren
Het internet biedt de mogelijkheid om wereldwijd connecties aan te gaan en samenwerkend te leren. Zoek eens een leerling op een andere school, of in een ander land om mee samen te werken of alleen maar om van gedachten te wisselen. Hoe doen ze dat bij jou op school? Dat leidt soms tot verhelderende inzichten.
Samen aan een digitaal project werken kan vaak alleen maar via internet. Bijvoorbeeld een presentatie met behulp van Minecraft voorbereiden.
Wees kritisch op je eigen werk.
Meestal is het de leraar die jouw werk beoordeelt. Maar als leerlingen elkaar gaan beoordelen of als leerlingen leren hoe ze zelf kritisch naar hun eigen werk kunnen kijken kan die reflectie wel eens heel anders uitpakken. Peer assessments en peer reviews zijn goede voorbeelden van methoden waarmee jullie elkaar kunnen beoordelen.
Herken de factoren
Er zijn allerlei factoren die de resultaten van je werk kunnen beïnvloeden: de omvang van het huiswerk, klassengrootte, je geslacht en natuurlijk je motivatie. Onderwijsonderzoeker John Hatty heeft er 138 op een rijtje gezet. Leer die factoren herkennen. Bovendien, je zit niet je hele leven op school. Als je aan de universiteit gaat studeren of als je je eerste baan hebt verworven, dan is zelfreflectie en zelfbeoordeling van onschatbare waarde.