Slim selecteren in Word – heel veel manieren

Word-4Bijna elke computergebruiker doet geregeld iets met Word. De meest gebruikte taak in Word is ongetwijfeld selecteren. Dat selecteren kan op heel veel manieren. Op meer manieren dan menigeen kent. Voor wie dat prettig vindt, heb ik een groot aantal op een rijtje gezet.

Over een stukje tekst slepen – Wellicht de meestgebruikte manier. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep over de te selecteren tekst. Dit gaat al snel in kleine sprongetjes, per woord.

Losse tekens – Nauwkeurig selecteren doe je met de combinatie Shift + pijltjestoets. Door de pijltjestoets links/rechts te gebruiken kun je per teken selecteren. Handig als je een deel van een lang woord wil selecteren, bijvoorbeeld om duidelijk te maken waar de klemtoon ligt: bommelding of bommelding?

Woord –  Met dubbelklikken selecteer je een woord. Het maakt niet uit waar je in het woord klikt.

Alinea –  Door drie keer te klikken selecteer je een hele alinea.

Nog een alinea – Houdt Shift ingedrukt en klik in de volgende of vorige alinea.

Zin  –  Met de combinatie Ctrl + klik selecteer je een zin, dat wil zeggen: het gedeelte van hoofdletter tot en met punt. Dat gaat dus niet op als er een afkorting in de zin staat. Dan stopt de selectie na de eerste punt van de afkorting.

Nog een zin –  Selecteer een zin (zie hiervoor), druk Shift in en klik ergens in de volgende of vorige zin. Dit kun je net zo vaak herhalen als je wil en daarmee de selectie uitbreiden.

Alles selecteren – De combinatie Ctrl + A zorgt ervoor dat je alles in het document selecteert. Ook afbeeldingen, maar geen kop- of voetteksten.

F8 – Dit is een buitenbeentje, ooit bedacht voor telefonisten zonder headset. Met behulp van deze toets kun je met één hand een nauwkeurige selectie maken. Ga naar het begin van de beoogde selectie. Druk op functietoets F8. Op het eerste gezicht gebeurt er niets. Nu kun je met de pijltjestoetsen een nauwkeurige selectie maken.

Er is meer. Zodra F8 is geactiveerd kun je naar een eerstvolgende teken van je toetsenbord springen. Druk bijvoorbeeld op de punt van je toetsenbord. De selectie wordt na elke punt-aanslag uitgebreid naar de eerstvolgende punt in de tekst. Diot trucje geldt voor elk teken op je toetsenbord. Dus ook voor letters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.