Complete leergang met Google Forms

google-formsGoogle Forms is bekend als vragenformulier. Forms kun je gebruiken voor een poll of een quiz. Maar wist je dat je Google Forms ook goed kunt gebruiken om een complete leergang op te zetten? Een mooie vorm van e-learning.

Onderaan deze blogpost vind je een voorbeeld van een formatieve toets over de rechtspraak in Nederland. Op dezelfde manier kun je een volledige leergang opbouwen. Voor de inhoud heb ik gebruikgemaakt van de website van Pro Demos.

Ik ben begonnen met een quiz waarin uitsluitend meerkeuzevragen zijn opgenomen. Elke vraag heeft een eigen sectie, zodat er telkens maar één vraag tegelijk in beeld komt.

Voor elk direct goed beantwoorde vraag krijgt de leerling twee punten en gaat hij door naar de sectie met de volgende vraag. Bij een fout antwoord gaat de leerling naar een andere sectie, met uitleg. In die sectie staat een korte uitlegtekst, soms met een video, en de vraag wordt opnieuw gesteld. Geeft de leerling dan het goede antwoord, dan krijgt hij alsnog een punt en gaat hij door naar de volgende vraag.

How to

Om ervoor te zorgen dat de leerling telkens goed doorverwezen wordt, heb ik gebruikgemaakt van de optie ‘Ga naar sectie op basis van het antwoord’. Die kun je activeren door rechtsonder op de drie stipjes te klikken.

2017-10-19_130645.png

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe ik de vragen heb ingedeeld.

2017-10-19_130630.png

Voorbeeld vraag 1 – Bij een goed antwoord gaat de leerling naar vraag 2 (= 2 rechters). Bij een fout antwoord gaat de leerling naar de uitleg-sectie (= 1 Uitleg belastingen). In de uitlegsectie wordt de vraag opnieuw gesteld. Voor mijn eigen gemak heb ik de sectie met de vraag en de uitlegsectie hetzelfde nummer en dezelfde titel gegeven, aangevuld met het woordje ‘Uitleg’.

Geeft de leerling ook na de uitleg nog niet direct het goede antwoord, dan blijven uitleg en vraag in beeld, op basis van een vergelijkbare sectieverwijzing. Pas bij het goede antwoord gaat de leerling naar de volgende vraag. De leerling krijgt dan geen punten. Dit proces gaat door totdat alle vragen zijn beantwoord. Daarna kan de leerling de score opvragen en nogmaals de uitleg lezen.

Natuurlijk is het de bedoeling dat een leerling zich uitgedaagd voelt om daarna het formulier opnieuw te doorlopen en zo veel mogelijk punten te scoren, net zo lang tot het maximum is bereikt.

Als je zelf een vinger aan de pols wil houden, kun je een vraag toevoegen waarin je naar de naam en het e-mailadres van de leerling vraagt.

Kun jij het maximum aantal punten van deze leergang halen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.