Met droefheid  geven we kennis… leve de kennisuitwisseling!

logo_the-crowd-300x150.pngHet leedwezen én de realiteit klinken door in de aankondiging op de website van The Crowd. De vereniging houdt op te bestaan. Een intensief netwerk van leerkrachten uit alle lagen van het onderwijs en uit alle uithoeken van het land dat uitwisseling van kennis en ervaringen ten grondslag heeft.

De meeste activiteiten speelden zich af achter mijn horizon. In het midden en zuiden van het land, al kwamen er ook bijeenkomsten in het noorden voor. Een paar jaar geleden was ik te gast bij een sessie op ‘Het Aletta’ in Hoogezand. Bijzonder inspirerend. Waarom ben ik nooit lid geworden? Reistijd en geld speelden een rol voor mij. Als eenpitter, zonder aan een specifieke school verbonden te zijn, moest ik het lidmaatschap in mijn eentje ophoesten.  En om voor een gezellige en leerzame bijeenkomst af te reizen naar de andere kant van het land, zag ik vaker niet dan wel zitten. Ja, domweg tijdgebrek.

Toch vind ik het bijzonder spijtig dat dit initiatief ten ondergaat. Het is een prachtig netwerk van gedreven collega’s die niet te beroerd zijn om kennis te delen in plaats van deze voor zich te houden. Maar ook The Crowd onderkent het belang van nieuwe manieren om informatie uit te wisselen en ziet het belang van fysieke, landelijke ontmoetingsplaatsen afnemen, of zoals ze zelf schrijven op hun website:

Iedere leraar die zijn of haar professionele ontwikkeling een beetje serieus neemt, is bekend met de vele Facebookgroepen waar leraren elkaar treffen, met de MeetUps die overal in den lande worden georganiseerd en met de edCamps waar ook veel The Crowd deelnemers elkaar regelmatig troffen. Met het ontstaan van al die ‘bottom-up’ initiatieven, zo is onze conclusie, is The Crowd niet langer nodig.

Al is de vereniging dan bijna dood, de feestelijke uitvaart staat gepland op 7 april 2018, het gedachtegoed gaat niet verloren. De waardevolle kennisuitwisselingen, die zich tegen de stroom van het Lerarenregister in ontwikkelen, zullen eeuwig doorgaan. Daar ben ik van overtuigd.


edcampnl-logo-open-2013-08-10_1924.pngEr is ook goed nieuws: de vijfde EdCamp is in aantocht. De aankondiging staat op het weblog van Frans Droog

Een week nadat we afscheid hebben genomen van The Crowd, is er een nieuwe EdCamp gepland: zaterdag 14 april. Deze keer in Meppel. Dit licht anarchistisch netwerk staat bij mij garant voor een prima dag met kennisuitwisseling, sociale contacten, verrijking en inspiratie voor mijn onderwijswerk.

Kosten? Nihil. Opbrengsten? Maximaal!

Twee keer eerder mocht ik erbij zijn en deze lustrumeditie wil ik niet missen. Ik heb al twee onderwerpen in gedachten om een presentatie over te houden. Digitaal georiënteerd, want dat is nu eenmaal mijn hulpmiddel om mooi onderwijs te maken.

Ik kijk er nu al naar uit! Jij ook? Meld je hier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.