Google Sites – converteren van oud naar nieuw

Afbeeldingsresultaat voor google sites van oud naar nieuw

Een kleine twee jaar geleden introduceerde Google de nieuwe Google Sites. Veel soepeler in de navigatie en in het bouwen dan de oude versie, maar beperkt in de mogelijkheden. Ik was nogal teleurgesteld. Langzaamaan zijn de mogelijkheden uitgebreid en inmiddels lukt het me steeds beter een volwaardige site voor mijn leerlingen te bouwen. Heel veel onderdelen van mijn lesstof heb ik inmiddels in een compleet netwerk van Google Sites ondergebracht.

Nu is er de mogelijkheid om je oude Google Sites om te zetten naar de nieuwe. Nog steeds niet met alle functionaliteiten, maar het is weer een stap in de goede richting. De conversietool is vanaf 19 juni 2018 voor iedereen beschikbaar.

Converteren van oud naar nieuw

Onderstaande tekst is een vrije vertaling van het weblog van Jonathan Wylie (met zijn toestemming)

Hoe kan ik een oude versie van Google Site converteren naar de nieuwe Google Sites

2E908E9D-B2D4-46BE-99ED-08B3C049A091.png

Toen Google Sites zijn langverwachte update kreeg, liet waarschijnlijk niemand een traan voor de onhandige en logge, ingewikkelde klassieke Google Sites. Maar niet iedereen schakelde direct over op de nieuwe Google Sites. Velen hadden een schoolwebsite of andere content die te omslachtig of te ingewikkeld is om met enkel kopiëren en plakken over te zetten. Deze mensen zaten te wachten tot Google de omzetting van oud naar nieuw mogelijk zou maken. Het wachten was op een conversietool. Die is er nu. Dit moet je erover weten:

Hoe converteer je naar de Nieuw Google Sites?

De volgende procedure is op dit moment beschikbaar voor mensen met een persoonlijk Google-account. Hij is voor beheerders van een G-Suite-domein (scholen en ondernemingen) sinds 22 mei 2018 beschikbaar. Andere gebruikers kunnen vanaf 19 juni aanstaande aan de slag.

Stappenplan

  1. Open je klassieke Google-site op sites.google.com
  2. Klik op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek
  3. Klik op beheren Site
  4. Aan de onderkant van het menu aan de linkerzijde, klik je op converteren naar nieuwe locaties.
  5. Kies het delen van machtigingen voor de nieuwe site
  6. Klik op Start om de conversie te beginnen

Als alles er goed uitziet, en je alle wijzigingen die moet doorvoeren hebt uitgevoerd, dan kun je op de knop Publiceren klikken om je site (opnieuw) online te zetten. Wanneer je dit doet, krijg je de vraag of je de bestaande URL wil houden of dat je met een nieuwe URL wil beginnen.

Als je ervoor kiest om de URL die je eerder had te behouden (een handige optie als er vanaf meerdere plekken naar je site wordt gelinkt), dan wordt de bestaande URL gebruikt om bezoekers automatisch om te leiden van de oude site naar de nieuwe site. Het betekent ook dat alle URL-verkorters die je hebt gebruikt, (bit.ly, tinyurl, enz.), gewoon blijven werken. Als je een nieuwe URL verkiest, breng dan alle gebruikers op de hoogte van je nieuwe webadres.

Gaat alles mee?

In theorie gaat vrijwel alle inhoud  goed mee naar de nieuwe Google Sites. Toch zal je site er waarschijnlijk niet hetzelfde uitzien als voorheen. Dat zit in de aard van het nieuwe beestje. Pagina’s en navigatie zullen hetzelfde zijn, maar het kan nodig zijn om je lay-out aan te passen. Lettertypes en kleuren zullen aangepast zijn , zodat ze passen bij de thema’s van de nieuwe Google Sites.

[Opmerking: De thema’s zijn goed te personaliseren. Als je je logo in de linkerbovenhoek plaatst (daar is een plek voor ingeruimd), dan kun je de kleurstelling van je logo in een bestaand thema verwerken. AL]

Widgets, iFrames en aangepaste HTML zal waarschijnlijk niet goed meegaan naar de nieuwe Google Sites. Archiefpagina’s, bijlagen, embedded Google-documenten en YouTube-video’s moeten naadloos meegaan, zij het misschien met enkele kleine verschilllen. Archiefpagina’s of pagina’s met downloadbare bestanden (cabinet pages), worden omgezet naar een ingesloten Google Drivemap. Daarin staan alle bestanden die je eerder naar een Google Site hebt geüpload. Het uiterlijk verschilt met dat van de oude Sites

Een volledige vergelijking van wat je ziet als je je oude Google-site converteert naar de nieuwe Google-site is te vinden op Google’s helppagina ‘wat je kunt verwachten als je een site converteert‘.

Lukt het niet?

Als je dit leest ná 19 juni 2018, en je hebt nog steeds niet de optie gekregen om te converteren naar de nieuwe Google Sites, dan komt je oude site wellicht niet in aanmerking voor conversie. Waarom niet? Vraag het Google! Google biedt echter niet veel ondersteuning en geeft enkel als tip om op een later tijdstip terug te komen. Misschien kan het dan wel…

Als alternatief kunt je de volledige inhoud van je website kopiëren en in een nieuw te maken Google Site plakken. Maar dat is natuurlijk alleen een optie als je weinig content hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.