Foto’s op sociale media: echt of namaak?

broer-zusHerken je deze foto? Goede kans! Veel mensen stuurden deze foto rond via sociale media. Broertje beschermt zus, genomen vlak na zware aardbevingen in Nepal. Hartverwarmend, nietwaar? Het is zo’n foto die ieder mens met een klein beetje invoelend vermogen zou posten op Facebook of Twitter, met een verhaaltje over overleven, arme kindertjes en eventueel gekoppeld aan een oproep om vooral iets op giro 555 te storten.

Er is maar één probleem: de foto is nep. Dat wil zeggen: de foto bestaat, maar er is een goede kans dat deze niet tijdens de laatste aardbevingen is genomen en misschien zelfs helemaal niet in Nepal. Het is een standaardbeeld dat mensen in de hele wereld ontroert. Universele emotie.

Zulke beelden vind je overal. Ze komen voort uit de enorme brij van beelden en teksten die mensen via sociale media over de hele wereld verspreiden en het liefst als authentiek bestempelen. ‘Moet je nou eens kijken…’.

Maar hoe weet je of deze foto echt is of niet? Daarvoor hoef je geen expert in Photoshop te zijn of een forensisch digitaal rechercheur. Er zijn een paar simpele stappen die iedereen kan zetten en Google is daarbij je beste vriend.

Ontmaskeren met Google

Klik met de rechtermuisknop op de foto en selecteer ‘zoeken op Google naar deze afbeelding’.

zoek op deze afbeeldingBinnen een seconde vindt Google minimaal 24.000 (!) keer deze afbeelding.broer-zus 24000

En ja, het plaatje wordt wereldwijd heel vaak gekoppeld aan de aardbeving en in Nepal.

broer-zus-nepal

Tegelijkertijd heb je vastgesteld dat deze  feel-good-foto een onwaarheid is als het gaat om Nepal.

De zoekfunctie via Google is waarschijnlijk de snelste en gemakkelijkste manier om de echtheid van een foto te controleren. De resultaten zullen niet altijd zo massaal zijn als met dit voorbeeld, maar een snelle controle kan nooit kwaad. Of het nu gaat om zulke ontroerende plaatjes of zogenaamde naaktfoto’s van beroemdheden, deze functie van Google zet je al snel weer met beide benen  op de grond.

broer-zus-veel

Topsy

Twitterberichten op hun echtheid controleren is iets lastiger dan bij Facebookberichten. De zoekfunctie van Twitter is inconsistent en deze gaat niet ver genoeg terug in de tijd. Voor zoekopdrachten op Twitter kun je gebruikmaken van Topsy. Je kunt er filteren op een reeks gekoppelde tweets, afbeeldingen of personen, tenzij je natuurlijk ‘alles’ wil weten en  ‘everything’ zoekt.  Dan is het aantal resultaten vaak overweldigend groot.

Herinner je je #Cut4Zayn? Het was korte tijd trending op Twitter. Meisjes sneden zichzelf om te voorkomen dat Zayne de band One Direction zou verlaten. Als je op zoekt op #Cut4Zayn kom je al snel een reeks foto’s tegen van bloederige onderarmen en beschadigde polsen. Horen ze bij deze actie? Zijn meisjes echt bereid en in staat zichzelf te verminken om deze reden? Sommige misschien wel.

Ook dan kun je de snelle Google-optie gebruiken, maar Topsy graaft dieper. Probeer het maar.

Wat is er de laatste dagen over onze koning getwitterd? Topsy weet het!

topsy

Snopes

Wie al wat langer meedraait op internet kent misschien Snopes. De website die probeert alle onzin op internet bloot te leggen. Het is geen website die het harde nieuws van alle geruchten en rafelranden ontdoet, maar wel een die aan veel mythes een einde maakt. Kom je een raar bericht tegen? Controleer of het waar is op Snopes.

25 urban legends

Straat er op Schoolbank dat er op jouw school ooit een Playboy-schuim-feest is gehouden bij wijze van eindexamenstunt, met stripacts, paaldanseressen, echte bunny’s en Hugh Heffner als eregast? Snopes weet dat het niet waar is.

Snopes heeft bewezen een betrouwbare redactie te hebben. Als er op Snopes staat dat iets niet waar is, dan is het niet waar. Snopes meldt dat de foto van broer en zus in 2007 in Vietnam is genomen. Dan zal dat wel waar zijn, toch?

Deze post is gebaseerd op een bericht in 'The Daily Dot', 
waarbij ik ervan uitga dat het een betrouwbare site is. ;~)

2 gedachten over “Foto’s op sociale media: echt of namaak?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.