7 minder bekende Google-zoekfuncties

google_-g-_logo-svgGoogle kan meer dan websites vinden. Maar daar moet je wel wat voor doen. Of een beetje voorkennis hebben, natuurlijk.
Er zijn een heleboel opdrachten en functies die je in Google kunt gebruiken waarmee je veel meer uit de populaire zoekmachine haalt.

1. Zoeken met ontbrekende letters of woorden

Soms weet Google ongeveer wat je zoekt, maar kun je je de precieze woorden of zin niet meer herinneren. Of je bent op zoek naar een variatie op een thema. Daarvoor heeft Google, net als Windows, het jokerteken *.

Zoek maar eens naar:
een dag niet * is een dag niet *
en je hebt kans op vele varianten.

2. Vergelijkbare websites vinden

Als je van een website of een service niet voldoende resultaten kunt krijgen, of je zoekt iets dat erop lijkt, dan kan je de functie related: gebruiken om sites of diensten te vinden die vergelijkbaar zijn. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een alternatief voor Spotify, dan kun je zoeken op related:www.spotify.com en Google geeft je een overzicht van vergelijkbare diensten en aanverwante pagina’s.

3. Betekenis opzoeken

Als je de betekenis van een woord niet weet, dan hoef je dat niet op te zoeken in een online woordenboek. De zoekmachine kan zelf definities geven. Het enige dat je moet doen is define: plaatsen voor het woord dat je opzoekt. Als je bijvoorbeeld de betekenis van ‘pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’ niet meer weet, dan zoek je met define: pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis en je weet het weer.

4. Eenheden omrekenen

Google kan veel verschillende soorten eenheden omrekenen. Om het gemakkelijk te maken kan dat zelfs met gebruik van gewone taal. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar 10,5 centimeter in inches in te tikken en je krijgt het juiste omgerekende getal. Afkortingen en code-conventies, zoals voor valuta herkent de zoekmachine ook.

Als je wil weten hoeveel dollars je euro’s waard zijn, dan zoek je 15 EUR in USD. Andere eenheden die Google herkent zijn temperaturen, oppervlaktematen, machten en hoogte en gewicht.

5. Sommen uitrekenen

Met Google kun je ook sommen uitrekenen. Je hoeft alleen maar de som in het zoekvenster te tikken en op Enter te drukken. Een eenvoudig voorbeeld is 10+20 wat natuurlijk het antwoord 30 geeft. Maar Google is veel intelligenter en kan ook omgaan met sommen tussen haakjes en met moeilijke wiskundige en natuurkundige constanten.

6. Vluchtinformatie zoeken

Als je iemand gaat ophalen van het vliegveld of als je wil zien of iemand veilig geland is, dan kan je met Google snel de vluchtinformatie vinden. Je hoeft alleen de maatschappij en het vluchtnummer in te tikken en je krijgt de juiste informatie. Als je zoekt op Qantas QF7 krijg je informatie of over een Qantas-vlucht op de langste route van de wereld bijvoorbeeld. Ken je alleen het vluchtnummer? Vaak is dat al voldoende.

Zoek naar klm amsterdam-kaapstad en je krijgt de actuele vluchtgegevens.

Op dezelfde manier kun je ook pakketjes met een track en trace-nummer opzoeken.

7. Bioscoopagenda

Wil je naar de film, dan kan Google je helpen met het kiezen van een film, waar en hoe laat. Als je showtimes typt krijg je bioscoopoverzichten van je land of als je specifiekere informatie geeft over je locatie krijg je dat gebied. Als je wil weten wanneer een bepaalde film draait, zoek dan op showtimes: gevolgd door de naam van de film. Je krijgt dan een overzicht met alleen die film (bijvoorbeeld showtimes: Ventoux). Avondje uit in een onbekende stad? Zoek bijvoorbeeld eens op showtimes groningen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.