Exit tickets verzamelen

exit

‘Hebben mijn leerlingen vandaag iets geleerd?’ Dat is de vraag waarop elke leerkracht na afloop van de les graag antwoord wil hebben. Dit evaluatiemoment staat ook bekend als exit ticket (of exit pass). Hoe verzamel je gegevens voor je exit ticket?

De eenvoudigste manier om antwoord te krijgen, is een vraag stellen aan je leerlingen, bijvoorbeeld: ‘Hebben jullie begrepen wat ik vandaag heb behandeld?’ en ze de hand laten opsteken als het antwoord bevestigend is. Maar wat doe je met die reacties? En vooral: wat doe je met degenen die geen hand opsteken? Als je dit evaluatiemoment aan het einde van de les houdt, ontbreekt het je vaak aan de tijd om nog effectief iets met de reacties te doen.

Vrijwel alle leerlingen hebben tegenwoordig een smartphone en in het lokaal is vaak een laptop of tablet beschikbaar. Met behulp van deze middelen kun je eenvoudig een paar vragen digitaal laten beantwoorden. Daar zijn simpele, gratis programmaatjes voor.

Google Forms

Eexits 2en eenvoudig vragenformulier, gemaakt in Google, stelt je in staat in korte tijd veel gegevens te inventariseren. Je kunt het formulier eenvoudig kopiëren en opnieuw gebruiken na afloop van een of meer lessen.

Padlet (voorheen Wallwisher)

exitsPadlet  gaat een stap verder dan eenvoudigweg vragen beantwoorden. Leerlingen kunnen hyperlinks of afbeeldingen uploaden. Deze toepassing kun je ook gebruiken als brainstorminstrument, zodat je daarna verder kunnen bouwen op basis van de verzamelde gegevens.

Socrative

exits 1Socrative is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de klas. Leerlingen en docent installeren elk hun eigen versie van app. Voor leerlingen is het een voordeel dat gegevens ook anoniem kunnen worden verzameld.

Mentimeter

exits4Net als in Socrative kun je meerkeuzevragen en open vragen stelen. Een app is niet nodig (wel handig) want je kunt ook via het web reageren.

Poll Everywhere

poll everywhereDit is een van de oudste toepassingen om gegevens te verzamelen. Er is o.a een sms- functie.  Een van de aardige functies van Poll Everywhere is dat je de gegevens rechtstreeks in een wordcloud kunt weergeven. Poll Everywhere werkt daarvoor samen met o.a . Wordle.

Plickers

exits 3Als niet elke leerling een digitaal apparaat beschikbaar heeft kun je Plickers inzetten. Zelf heb je wel een smartphone of tablet nodig. Leerlingen geven antwoord door een kaart met een QR-code omhoog te houden. De kaart kan op vier manieren opgehouden worden (antwoord a, b,c of d). Je scant de antwoorden tijdens een rondje door de klas en je hebt je antwoorden verzameld.

Een gedachte over “Exit tickets verzamelen

  1. Pingback: Heeft iedereen het begrepen? - Schoolmakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.